Pokles teplot do mrazových hodnot, špatná životospráva a chybějící střecha nad hlavou si vybírají mezi lidmi bez domova daň nejvyšší. Sledovaní jsou proto i na Rokycansku.

„S bezdomovci se teď při běžné službě naše hlídky skoro nesetkávají. Výjimkou bylo, že o víkendu jednoho vyká-zala z výtahu na nádraží. Jinak se s příchodem zimy skupinka lidí bez domova, zdržující se pravidelně kolem nádraží, o sebe nějak postarala. Část našla azyl v charitě, jeden v obci nedaleko Rokycan. Ani na další při běžné obchůzce nenarazíte," konstatoval velitel Městské policie v Rokycanech Petr Wohlmuth. Doplnil, že strážníci se teď pustí do cíleného vyhledávání možných tábořišť bezdomovců, aby někdo nezmrzl.

„Pokud by kdokoli o nějakém takovém místě věděl, v zájmu lidí přečkávajících v něm zimu, budeme rádi za informaci," přidal žádost. Ptali jsme se i v dalším místě, kde už funguje městská policie ve Strašicích, ale tam nám starosta Jiří Hahner sdělil, že nikoho žijícího jen na ulici neregistrují. To samé platí o Hrádku. Zřejmě se situace oproti předchozím rokům zlepšila, protože i Oblastní charita Rokycany obdržela od starostů jen minimální zpětnou reakci na dotaz v tomto směru. „Oslovili jsme všechny, ale zareagovali jen tři. Bez toho, nebo když nás někdo sám nevyhledá, se ale k informacím o potřebných těžko dostaneme. Musí nás kontaktovat místní komunity," sdělila ředitelka Alena Drlíková. Terénní pracovníky, kteří by lidi bez domova a další potřebné cíleně vyhledávali, rokycanské centrum charity nemá. Zatím do něj podle Drlíkové nepřicházejí ani zájemci o přečkání noci v teple, na židli. Azylový byt svatého Lukáše, což je noclehárna, je ale plně obsazený.

Šest postelí a jedna přistýlka jsou plně využité. Klienti si mohou i vyprat, vykoupat se a něco si ohřát k jídlu. V mrazivém počasí se ale statut noclehárny mění v tom smyslu, že ráno ji nemusí přespávající opustit a vrátit se až večer, mohou zůstat v teple celodenně. „Jsme schopní poskytnout ´teplou´ židli či potravinovou pomoc i dalším potřebným, ale zatím nikdo nový nepřichází," podotkla Drlíková.