Strážníci prohráli svůj spor o novelu zákona týkající se jejich povinnosti mít pro výkon funkce maturitu. Ti, kterým letos nebude více než 51 let, a osvědčení o maturitní zkoušce dosud nevlastní, musí bez výjimky u městské (MP) policie skončit. V okresním městě končí na postu strážníka jediný.

Dohadování mezi strážníky a ministerstvem vnitra se táhne už řadu let. Z úplného znění novely zákona o obecní policii (z roku 2009), který vyšel ve sbírce, totiž kvůli tiskové chybě vypadlo ustanovení o tom, že městští strážníci bez maturity, kterým v té době bylo měně než pětačtyřicet let, mají šest let na to, aby si doplnili vzdělání. Jinak na konci letošního roku ve funkci skončí. Problém se týká také okresního města.

„Jeden z dotyčných strážníků měl už v době, kdy změna zákona vstupovala v platnost, splněné podmínky, a to věk a absolvované množství prolongačních zkoušek pro výjimku a v našich řadách tedy zůstává," konstatoval velitel MP Rokycany Petr Wohlmuth. „Druhý strážník obdržel počátkem ledna výpověď a jeho pracovní poměr bude definitivně ukončen jednatřicátého března," doplnil. Dvouměsíční výpovědní lhůta a dle právního rozboru, nebylo možné dát dotyčných strážníkům výpověď už před koncem roku 2015. „Po dobu oněch tří měsíců je převedený na jinou práci jako asistent městské policie, neboť už ze zákona nemůže vykonávat pozici strážníka," uzavřel Wohlmuth.

Na jeho místo je už vyhlášené výběrové řízení. Rokycanští strážníci slouží ve čtyřech hlídkách po třech a neustále se v práci střídají. Jeden je tu na obvyklou osmihodinovou směnu, ale v případě nemocí a dovolených nahrazuje chybějící. V hlídkách je práce rozdělená tak, aby jeden zůstával na místě a dva byli v ulicích,

V regionu Rokycanska máme tři místa, která si obecní policii zřídila. Jedná se o Ro- kycany, které ji měly v okrese nejdříve, dále Hrádek a do třetice se k jejímu ustavení odhodlali ve Strašicích. Důvodem byla hlavně drobná kriminalita a dopravní prohřešky.