Pocity na konci aktuální sezony jsou však v Sušici opačné. S pouhými dvěma body skončili sušičtí fotbalisté na chvostu divizní skupiny A a po roce se tak vrátí do krajského přeboru. Společně se sestupem se musí v sušickém klubu vyrovnat i s odchodem některých opor, které už nechtějí v klubu pokračovat. Jednou z klubových ztrát je i odchod nejúspěšnějšího sušického trenéra poslední dekády Jana Staňka (na snímku), který se pro Deník ohlédl za právě skončenou sezonou a odhalil i důvody svého odchodu.

V posledním soutěžním týdnu jste oznámil, že u sušického A týmu končíte. Jaké byly důvody vašeho odchodu?
Když uhrajete za sezonu dva body, tak asi není něco dobře a je potřeba nějaká změna. Patřím možná k těm soudnějším, takže beru velkou část viny na sebe.

Novou posilou Viktorie Plzeň je brankář Aleš Hruška (vlevo), na snímku s generální manažerem Viktorie Adolfem Šádkem.
Viktoria získala brankáře Hrušku

Po postupu jste věděl, že to v divizi bude hodně těžké, ale pouhé dva body jsou asi přece jenom za vaším předsezonním očekáváním…
Jedna věc je to, co předpokládáte. Kdybychom předpokládali, že uhrajeme dva body, tak bychom asi řekli, že v divizi nemá cenu být. Takže samozřejmě jsme předpokládali, že budeme hrát mnohem důstojnější roli. Druhá strana byla, že se mužstvo nepodařilo posílit, ba naopak. Dlouhodobě zranění hráči, kteří vypadali, že už se vrátí, se nakonec nevrátili a navíc k nim přibyli další zranění. Z tohoto hlediska, když to vezmu střízlivě, jsme asi na víc neměli.

Před sezonou jste se snažili kádr posílit nebo aspoň doplnit, což se nakonec nepovedlo. Zklamalo vás, že vytipovaní hráči nevzali vaši nabídku jako výzvu prosadit se v divizi?
Určitě mě to zklamalo a nerozumím tomu. Takovouhle věc nepochopím. Když někdo hraje fotbal patnáct dvacet let a může si zahrát takovouhle soutěž a odmítne to nebo nemá tu ambici, tak mě to překvapuje. Mám k tomu jiný postoj.

Váš odchod není jediným. Hodně hráčů, na které se v týmu sázelo, po sezoně oznámilo, že budou hledat fotbalovou motivaci a výzvy jinde. Co na to říkáte?
Je to pro mě zklamání. Většina z nich hrála v Sušici odmalička, tak asi potřebují změnu, ale neberou v úvahu, že v klubu jsou také lidi, kteří je to naučili, dali jim tu možnost, a když vám půlka mužstva řekne, že chce hrát někde jinde, tak to není v pořádku. Já jsem vlastně sezonu s mužstvem moc nehodnotil, ale mluvili jsme o takových věcech jako je slušnost, pokora, nějaká úcta k něčemu. To mi u této generace chybí. Já jsem oznámil svůj odchod až po hráčích a možná i jejich postoj také v mém rozhodnutí hrál nějakou roli.

Věříte, že se klubu podaří odcházející hráče nahradit?
To nevím. Kdyby se to podařilo, tak by to samozřejmě bylo dobře, ale bude to hodně těžké. Řeknu to takto. Vidím málo mužstev, která by vzkvétala, takže mám pochybnosti, že se v okolí podaří najít dostatek hráčů, kteří by ty odcházející nahradili.

Takže pro Sušici to nebude zřejmě lehké ani v krajském přeboru. Jak si podle vás povede Sušice v příští sezoně?
Nejsem věštec. Samozřejmě bych jí přál, aby se jí dařilo co nejlépe, ale to bude záležet na spoustě věcí. Hodně na osobě trenéra. Třeba když přijde nějaký kvalitní trenér nebo trenér, který má vazby na nějaké hráče a přivede si je, tak to může vypadat lépe. Je tam ještě hodně otazníků, takže je těžké dopředu něco odhadovat.

Od července je novým ředitelem Nemocnice Sušice Petr Čapek.
Nemocnice v Sušici mění ředitele

A váš příští rok bude jaký? Budete v nějaké roli u fotbalu?
Myslím si, že ve fotbalu v žádné roli nebudu.

A v budoucnu je možný váš návrat k fotbalu?
Nevylučuji to, ale ani neslibuji. Trénoval jsem 26 let v kuse, s výjimkou půl roku, takže člověk samozřejmě také neví, co to s ním udělá, když najednou přestane fotbal dělat. Takže uvidíme, jak se to vyvine.