Pro odpověď „ANO" , tedy, že město má udělat všechno proto, aby na místě zbořeného Domu kultury Corso nestálo, hlasovala nadpoloviční většina zúčastněných osob, a to 26,7% z celkového počtu oprávněných osob. Celková účast v hlasování byla 41,4% oprávněných osob.

„Město Plzeň nyní začne na základě jeho výsledků bezodkladně konat, přestože nelze zastírat, že to městskému rozpočtu může přinést nemalé náklady. Občan promluvil a město se tím bude řídit," sdělil k výsledkům primátor Martin Baxa.

Výsledek referenda je pro město závazný, proto bude muset učinit taková opatření, aby k výstavbě zařízení, které navrhla společnost Amádeus v lokalitě bývalého Domu kultury Inwest, nedošlo. „Postupné kroky, které nás nyní čekají, jsme prezentovali v rámci informační kampaně před referendem, ať už je to odkoupení předmětných pozemků od investora, změna regulačních podmínek nebo změna územního plánu," uvedl primátor.

Právník investora Jan Petřík připustil, že je výsledek referenda nepotěšil. „Výsledek referenda pro nás samozřejmě není dobrou zprávou. Bohužel není podle našeho názoru dobrým výsledkem nejen pro nás, ale ani pro město a jeho obyvatele," řekl Petřík s tím, že nyní nelze spekulovat, co v následujícím období nastane. "Otázka byla tak obecná, že se na jejím významu nebyli schopni shodnout ani aktivisté a město, takže nebudeme další vývoj předjímat," dodal právník.

Místní referendum se v Plzni konalo poprvé. O jeho uskutečnění musel rozhodnout až krajský soud, když zastupitelé města jej vyhlásit odmítli. Plzeňané se vyjadřovali k otázce Souhlasíte s tím, aby město bezodkladně podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě Domu kultury Inwest? „Jsme štastní, že se to podařilo a Plzeň řekla radnici, co si opravdu myslí. Jsme první město, kde se povedlo platné referendum," uvedl k výsledkům aktivista Martin Marek. Upozornil, že vůbec není nutné, aby město pozemky pod bývalým DK Inwest skupovalo, nehrozí podle něj ani mezinárodní arbitráž. „Nejde o zásah do soukromého vlastnictví. To zkoumal krajský soud i Nejvyšší správní soud," podotkl Marek.

Další podrobnosti, zajímavosti a informace se dočtete v pondělním Plzeňském deníku.

Výsledky plzeňského referenda.