„Podle zatímního monitoringu je rozsah škod na Rokycansku nižší než při minulých povodních. V současné době však nemáme výši škod ještě plně vyčíslenou, na to je brzo," sdělil za štáb Slavomír Špicl.

Sběr pytlů

Dnes se také od zájemců začnou vybírat pytle s pískem. Rozvezených jich byly skoro dva tisíce.

Sumarizace napáchané spoušti je zatím následující: V Břasích mají vyplavenou komunikaci a v Darové obci vznikla škoda na přívozu. Konkrétně se jedná o motor plavidla a lano. Zaplavené sklepy rodinných domů zase ohlásili Bušovičtí či Chlumští. V Cheznovicích se to týkalo obecního úřadu a stejně tak v Kařízku, kde je kromě toho bahnem a štěrkem zanesená také silnice. Týž problém nastal v Třímanech a Hřešihlavech.

Poškozené cesty

Vymleté cesty ohlásily Kornatice (v chatové oblasti), Osek (směrem na vodárnu), Plískov, Terešov i Smědčice, kde to odnesla obecní cesta a lesní u soutoku. Směrem od hřiště byly zatopené stodoly a zahrady. Přívětičtí mají poškozenou místní cestu i další ve Sklené Huti. Zaplavená tam byla rovněž požární nádrž, zanesená je kanalizace a odčerpávala se voda z domu. V Příkosicích měli pod vodou hřiště, záplavové nánosy se tam ocitly na cestách i v domech. Fotbalisté si nezahrají ani v Mýtě. Voda se valila též tamní částí Benátky a vrásky přidělala rovněž majitelům dvou domů u mateřské školy. Ve Skořicích byl vyplavený jeden dům. V Drahoňově Újez- dě k pohromám napáchaným ve sklepích dvou soukromých objektů navíc přibyly potíže s padajícími stromy. Kařezští mají kromě sklepů soukromých objektů vytopený i suterén školy. V Kamenném Újezdě to odnesly kotle, elektrospotřebiče a poškozená je místní komunikace.

Více v pátečním vydání Rokycanského deníku.