Po zákazu prodeje sladkostí ve školách se nyní zákonodárci chtějí podívat i na normy a takzvané spotřební koše pro školní jídelny. Už řadu let se totiž neměnily.

Dostat do dětí plánované spousty mléka ani další ´zdravé´ potraviny není snadné. Sestavit jídelníček tak, aby dětem chutnalo, a kromě toho splňoval na něj kladené podmínky i byl finančně únosný, je někdy pořádný rébus. Vedoucí školních jídelen o tom vědí své. Mají určené, kolik musí menu obsahovat masa, ryb, mléka, cukru, tuků, brambor, luštěnin, ovoce či zeleniny. Všechny tyto složky hygienici sledují.

V hrádecké školní jídelně (ŠJ) nám Vlasta Vasková potvrdila, že v rámci spotřebního koše by se dávky, které mají děti dostávat, měly upravovat. „Jsme zvědaví, co nám bude nabídnuto. Kromě jiného bude zcela určitě kladený důraz na omezování cukrů a upravovat se bude procento ovoce a zeleniny," odhaduje. „Pokud by se více měnily i normy, nebude to snadné. Už teď se tak úplně nedá vejít do finančního limitu a zdražovat pořád nelze. Spotřební koš se však dodržovat snažíme," kon-statovala. K trendům dodala: „Pokud jde o novinky na jídelníčku, nabídku jimi prokládáme. Ne všichni ale jásají a na chuť strávníků přihlížet musíme," poukázala na další aspekty Vasková.

S velikostí porcí problém není, přílohu klidně přidají. Ovšem v případě masa to nejde, tam by nevyšli. Musí se řídit váhou na porci. Hodně se také brojí proti polotovarům, které kuchyně užívají. „Polévky ani omáčky z nich neděláme, připravujeme si vlast- ní zeleninové či masové vývary bez přísad. Nudle ale válet nebudeme," ujistila Vasková.

Poptali jsme se také v jídelně rokycanského gymnázia. „Současný spotřební koš mi vyhovuje. Až na ovoce. Tam je plnění strašně vysoké. Když se ale spojí ovoce a zelenina, dá se to zvládnout. Dodržujeme také procentní určení ryb či luštěnin, které třeba využíváme i na polévky. Protože u nás si ale děti mohou vybírat ze dvou jídel, těžko se skladba jídelníčku uhlídá," konstatovala vedoucí Iveta Štiková.

Více v dnešním vydání.