Solární elektrárny jsou ožehavým tématem. U Krajského soudu v Brně totiž začal proces s Alenou Vitáskovou, šéfkou Energetického regulačního úřadu (ERÚ). S ní jsou obviněni i další lidé. Dvě fotovoltaické elektrárny na Chomutovsku se měly stát součástí podvodu. Čtenáři spekulují, zda se problémy nemohou týkat i solárního pole nad areálem železáren v Hrádku.

„Věc bych v tuto chvíli, kdy probíhá trestní řízení, nechtěl komentovat a zasahovat tak do něj," uvedl mluvčí společnosti Z-Group Steel Holding a.s. Miroslav Slaný. Podle něho byly fotovoltaické elektrárny v Chomutově, kterých se záležitost aktuálně týká, před udělením licence na konci roku 2010 dostavěny, provozuschopné a splňovaly podmínky. „Tvrdíme, že máme licence oprávněně. Nikdy také nebyly odňaty," doplnil Slaný. Důkazy prý hovoří jasně. Důležité prý je, že udělení licence elektrárnám předcházela kontrola a šetření na místě ze strany ERÚ

Vlastní licence byla tedy vydána až na základě kontroly, kdy tříčlenná komise z ERÚ rozhodla, že jsou splněny podmínky pro udělení licence. Tomuto šetření byli přítomni i zástupci financující zahraniční banky, právníci z mezinárodní advokátní kanceláře, kteří pro tuto banku dozírali, i odborní znalci z oboru. Ti všichni viděli na vlastní oči, že elektrárny jsou postavené. „Navíc, satelitní armádní snímky z amerických družic, které má ERÚ k dispozici, protože si je zpětně vyžádal v rámci prošetřování ´solárních podvodů´ s licencemi, jasně ukazují, že obě naše elektrárny tam v tu dobu skutečně stály. Záležitost nijak nesouvisí s provozem v Hrádku ani s elektrárnou nad areálem závodu," ubezpečil Slaný.

Zemek a energie
Solární elektrárny v Chomutově, které nesou jméno SašaSun a ZdeněkSun, patří synům podnikatele Zdeňka Zemka (Z-Group Steel Holding a. s. včetně, mimo jiné, železáren v Hrádku a Chomutově). Právě Vitásková měla slevit z nároků při vydávání povolení pro uvedení do provozu.