Mít na registrační značce svého automobilu vlastní jméno nebo jiný nápis, už bude možné i v České republice. Motoristé si od 1. ledna 2016 budou za poplatek konečně moci vybírat čísla i písmena na registrační značce podle své libosti. Značky na přání měly být původně zavedené už v létě 2014, pak to ale bylo na žádost ministerstva dopravy dvakrát odloženo.

Značka na přání bude mít osm alfanumerických znaků místo nynějších sedmi. Nebude už také vázaná na konkrétní auto nebo motocykl, ale bude možné ji při každé změně vozidla přenášet.

A jak tuto speciální značku získat? Žadatel si na příslušném městském či obecním úřadě vybere kombinaci čísel nebo znaků. Řidičem navržená značka nebude smět obsahovat sprosté nebo pohoršující výrazy ani název či zkratku nějaké instituce. Poplatek bude stanovený na pět tisíc korun za každou tabulku. Pro motocykl to tedy řidiče vyjde na pět tisíc a pro automobil deset tisíc. Ten, kdo potřebuje tabulku i pro přívěs nebo nosič jízdních kol zaplatí patnáct tisíc korun.

V budově odboru dopravy v Rokycanech žádné žádosti neevidují. „O registrační značku na přání lze požádat až po prvním lednu příštího roku," krátce sdělil vedoucí odboru dopravy Ladislav Königsmark.