„Funguje to v jiných městech, proč ne v Plzni,“ myslí si zastupitel Petr Šustáček (ANO), který nutnost omezení hlučných činností o víkendech a státních svátcích zastupitelům navrhl.

NEDĚLNÍ UTRUM

„Zákaz by mohl platit v sobotu do 16 hodin, v neděli a o svátcích by musel být klid celý den,“ navrhuje Šustáček. Tvrdí, že vyhláška pomůže zejména v okrajových čtvrtích se zahradami, kde lidé sekají, pilují a opravují hlavně o víkendech. „Jenže ostatní chtějí odpočívat a mít klid,“ připomíná Šustáček.

Podobný názor má starosta Doubravky Michal Chalupný (ČSSD), kterému si lidé stěžují. „Třeba na truhlářskou dílnu z garáže, kde jede cirkulárka každou chvíli. Mít vyhlášku, přijela by městská policie a zasáhla. Několikrát jsem přesvědčoval starosty hlavně z menších obvodů, abychom vyhlášku připravili. Budu jí iniciovat,“ prohlásil Chalupný.

Ne všichni jeho iniciativu vítají. „Lidé si myslí, že když budou mít vyhlášku o zákazu sekání nebo něčeho jiného, že budou šťastnější. Nebudou,“ poznamenal Ludvík Rösch z Občanů patriotů s tím, že nynější legislativa stačí.
Primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) je přesvědčen o tom, že vyhláška není nutná.

HLUK, KLID A ALKOHOL

„Máme připraveny už tři vyhlášky: o hluku, nočním klidu a zákazu pití alkoholu na ulici. Jsou hotové ze strany úřadu, ale dospěli jsme k názoru, že je vydávat nebudeme. „Společnost je už dost regulovaná, zakrátko ještě přibude zákaz kouření. Přikládat k tomu další, že si lidi nesmí v sobotu nebo v neděli posekat, tak to nevím,“ prohlásil Zrzavecký.

Kde vyhlášku mají a jak funguje? Ve Zruči-Senci, obci na okraji Plzně i když už v okrese Plzeň-sever, funguje od roku 2012. „Rozumní pochopili, o co nám jde a dodržují ji. Nerozumní si jedou dál po svém,“ krčí rameny starosta Miroslav Král. Řekl, že asi dvacet osob bylo upozorněno na to, že vyhlášku porušuje.

Například v Malesicích se údajně zavedlo pravidlo sobotního sekání i bez vyhlášky, protože skládka bioodpadu je otevřená v sobotu dopoledne. V neděli se neseká, není kam vyvážet trávu.

Železniční přejezd v Radyňské ulici ve Starém Plzenci.
Starý Plzenec hledá cestu k náměstí bez dopravy