Více než sedm set lidí pracuje ve společnosti Borgers v Hrádku. Desítky z nich vstoupily úterním večerem do stávky. Zaměstnanci se bouří kvůli platům. Vedení společnosti chce údajně více práce za málo peněz. Dělníci se naštvali a vypnuli stroje. Včera na ranní směně to vypadalo obdobně. Po diskuzi s vedením se situace během dne částečně uklidnila.

„Podmínky jsou tady opravdu hrozné. Vedení společnosti sice tvrdí, že je vysoká zmetkovitost, ale přeci nemůžeme být všichni v jednom pytli. My poctiví, co se snažíme práci vykonávat dobře, nemůžeme přeci kvůli tomu přijít o prémie.

Kdyby ve společnosti nepracovalo tolik cizinců, možná by to také bylo lepší," svěřila se jedna z pracovnic. „Včera mezi zaměstnance přišel ředitel. Všichni byli ale tak naštvaní, že jej vůbec neposlouchali a naopak se ještě více pobouřili," konstatovala. „Nakonec nám personální řekla, že kdo nechce pracovat v této firmě, ať podepíše výpověď," uzavřela.

Podle informací, které máme k dispozici, by museli nově pracovníci, kteří chtějí prémie nad čtyři tisíce, pracovat na 105 procent. A že se jim zpět do práce nechtělo ukazovalo v dalších hodinách jejich pracovní tempo.

„Včera došlo k tomu, že v důsledku nedostatečné informovanosti zvolili zaměstnanci v Hrádku ne příliš šťastnou formu, jak se dovědět více o úpravě výkonnostních prémií. Přerušili výrobu a poté, co se na místo se dostavil plant manažer Ondřej Palkovič a HR manažerka Marta Párová a pracovníkům změny vysvětlili, vrátili se bez problémů ke své práci a směna pokračovala dle plánu," konstatovala za společnost Borgers Lucie Křiváková.

„Změna, kterou jsme provedli, se týká podmínek vyplácení výkonnostních prémií," uzavřel Šabacký.

Úterní protestní akce se týkala pouze Hrádku. Včera ráno opět proběhlo setkání s pracovníky nové směny za účasti obou jednatelů, Lubora Šabackého a Uwe Hengstermanna. Vše znovu podrobně vysvětlili, od zaměstnanců si vyslechli podněty, které zpracují a o závěrech budou informovat jak pracovníky, tak média.

„Na zdržení výroby nemají tyto skutečnosti zásadní vliv, protože přerušení výroby bylo velmi krátké," uzavřela Křiváková.

Společnost Borgers zaměstnává více než 3 tisíce lidí a vyrábí textilie pro interiéry automobilů. Není tajemstvím, že několik pracovníků onemocnělo. Zaměstnanci trpí například podrážděním kůže nebo dýchacích cest, ekzémy, astmatem a dalším poškozením plic. Za posledních pět let bylo prokázáno 120 nemocí z povolání vzniklých 
v důsledku styku s chemickou látkou.

Situace se v posledních měsících ale zlepšila, protože firma investuje do odsávání, respiračních zařízení a používá například i lepidla s nižším obsahem škodlivých izokyanátů.