Nesporný zážitek si odnesou ze Strašic turisté hledající kvůli prozkoumávání sousedící chráněné krajinné oblasti přespání poblíž. Muzeum Středních Brd jim totiž nabízí zážitkovou ubytovnu. Je zařízená jako ubikace mužstva ze 70. let dvacátého století. Tedy vojenským mobiliářem i ložním prádlem, spí se na kavalcích. Ovšem pokoje už jsou jen pro dva až čtyři lidi, s možností přistýlky. Umývárny, sprchy i WC jsou ale na chodbě, tak jak bývalo zvykem. (Zvlášť ale samozřejmě dámské a pánské.)

„Rozhodli jsme se vyjít z toho, pro jaký účel byl objekt, a vůbec celý areál, původně postavený. Jednalo se o kasárna. Řada lidí nás vyhledává, je rozhodně lepší domluvit si nocleh dopředu," uvedl ředitel muzea Martin Lang. Dodal také, že v obci je nárůst turistického ruchu hodně patrný. „Vidíme to nejen na poptávce po ubytování, ale i na návštěvnosti muzea, parkování či dalším. Můj osobní odhad je navýšení oproti loňsku tak o padesát procent," míní Lang.

„Mám informace od provozovatelů restauračních zařízení a provozoven s občerstvením, že i tam počet zákazníků výrazně stoupl," potvrdil starosta Jiří Hahner. Restaurace Berten dokonce přizpůsobila provozní dobu tak, že je teď otevřená celotýdenně. „Projevil se ale problém, který jsme očekávali. S parkováním. Na nejfrekventovanějších nástupních místech, odkud se lidé vydávají za poznáváním Brd, je míst zoufale málo. Ze strany od Strašic je jich nanejvýš deset. V centru obce místa jsou, ale je to dost daleko. Vyhovuje ale parkoviště poblíž obou místních muzeí, leží totiž na nově vyznačené naučné turistické stezce vedoucí do Brd, ovšem nestačí. Proto jsme směnili pozemek sousedící s CHKO a chceme jej přetvořit v záchytné parkoviště pro dalších asi pětadvacet vozů," dodal Hahner.