„V případě evropských dotací není závazný jejich příslib, ale zadministrování výsledku. Nejde o spokojenost s provedením prací, ale o u- znání nákladů, které Státní fond životního prostředí vyhodnocuje. Se snížením se prostě musíme vypořádat," uvedl starosta Jiří Hahner.

Podle původní projektové dokumentace byla akce propočítaná na 55 milionů a vzhledem k tomu Strašičtí žádali o dotaci. Přiznaných jim bylo už zmíněných 35 milionů, zbytek prostředků měla obstarat obec. „Měli jsme na záměr slíbený i určitý podíl z peněz plánovaných státem na projekt Rozvoj Brdska, ale nic z toho nakonec nebylo. Záměr se neuskutečnil," podotkl nevesele starosta.

Výstavba vodovodu a kanali- zace místní nakonec přišla na 70 milionů. Původní dokumen- tace uvažovala o podvrtech pod vozovkou, kudy by se vedení táhlo. Složení zeminy to ale neumožnilo, a tak bylo třeba uchýlit se k nákladnější výkopové technologii. Změnou pravidel se pak vše prodražilo ještě o nutnost vyhlásit koncesní řízení na provozovatele vybudovaného systému.

Více ve čtvrtečním vydání Rokycanského deníku.