Černá obloha a náhlý pokles teploty v pondělí nevěštily nic dobrého. Na Strašice a Cheznovice se odpoledne začalo sypat ledové dopuštění a příval deště.

„Zasáhlo nás to chvíli před čtvrtou a celoplošně," informoval starosta Jiří Hahner. „Kroupy, asi půlcentimetrové, tu padaly vydatně. Vzniklo dokonce i několik závějí. Naštěstí tohle nadělení systém dešťové kanalizace a opravené příkopy při silnicích pojaly," doplnil starosta. „Pobíhal jsem tu v holinkách do večera a zjišťoval škody. Prostor mostu u čistírny odpadních vod jsme museli upravit, čistili jsme i propustky a bylo třeba odřezávat dřeviny, které bránily průjezdu po komunikacích," vypočítával.

Jinak velké škody na majetku podle něj a hlášení občanů nevznikly. Zahrádkáři ale zrovna spokojení nejsou, někteří mají novou výsadbu už sklizenou. „Pro nezúčastněné to musel být zajímavý květnový úkaz, ovšem pro místní ne. Místy tu napadla až dvaceticentimetrová vrstva. Podobnou situaci jsme zažili někdy po roce 1990. To padaly větší kroupy, pomlátilo to tu střechy, okna, úrodu škody byly velké," vzpomínal Hahner.

Ledová nadílka a liják se nevyhnuly ani Cheznovicím. Starosta Josef Kolář uvedl, že krupobití bylo silné. „Kroupy sice nebyly abnormálně velké, spíš menší, ale padalo jich dost. Pod svody okapů se vytvářely pořádné hromádky," konstatoval Kolář. „Chytlo nás to, ale ne tak jako v Hořovicích a Komárově," mínil. Konstatoval také, že škody zatím nikdo nenahlásil. „To před pár lety tu byly rozbité skleníky, okna…, škody byly veliké," porovnával. Cesta od Cheznovic ke Kařezu ale újmu zaznamenala. Změnila se na chvíli v kalný potok, zahuštěný půdou z okolních polí.