Štědrý den bez stromečku si asi málokdo umí představit. Lesákům už s jejich přípravou začal opravdový kolotoč. Počasí si na to ale vybrat nemohou. Letos sice nemrznou, ale zato jsou shůry každou chvíli osprchovaní.

Také pracovníci Lesů města Rokycan (LMR) už začali řezat ve velkém. „Ještěže ve čtvrtek vysvitlo chvíli sluníčko. V dešti to nic příjemného nebylo," uvedl s vidinou promáčeného oblečení hajný Jaroslav Kadlec. „Nezbývalo než vzít si silné pršipláště, které stejně moc neuchrání, a vyrazit. Pro nás je déšť minusem, ale pro stromky zase plusem. Vláha jim po letním suchu prospívá, natáhnou vodu a měly by tím i déle vydržet čerstvé," dodal. Dozvěděli jsme se rovněž, že v každém z polesí se do terénu vypraví dva až tři pracovníci.

Prodej stromečků v areálu pod kostelem rokycanští lesáci zahájí už v pondělí a potrvá až do svátků. „Snad už deště poleví, ale pořád je to pro řezání lepší, než kdyby bylo půl metru sněhu," podotkl šéf LMR Stanislav Suda. Prozradil rovněž, že v nabídce letos budou smrčky, a to i stříbrné, a borovičky. „Cena se oproti loňsku neliší," ujistil dále. Stromeček se podle něj dá pořídit od 50 do 200 korun.

Řežou už i colloredsko-mannsfeldští lesáci ze Zbiroha. „V našem případě v polesí Trhoň," uvedl ředitel zbirožské správy Michal Pernica. „Přestože stromečků nechystáme kvanta, jejich příprava k prodeji se kvůli dešťům protahovala. Situace pro zaměstnance není žádný med. Za chvíli promoknou a musí do tepla," dodal.

V hájovnách budou letos na- bízet smrčky a borovičky. Cena se nemění. Třeba za borovičku okolo metru a půl zaplatíte do 200 korun.

Podobně též u šternberských lesáků, již mají také napilno. „Věříme, že letos uspokojíme nabídkou smrčků a boroviček všechny zákazníky, aby Ježíšek mohl ke všem zavítat včas," konstatoval haj- ný Zbyněk Hora.

Doplnil, že prodej zahájí v pondělí, a to na obvyklých místech: v hájovně Březina, Přívětice a v Dědické ulici v Radnicích.

Signálem, že svátky klepou na dveře, jsou už také vyrůstající ohrady před nákupními centry.