„Výsledek jsme po ukončeném sčítání hlasů poslali do Prahy, ale jméno vítěze zatím prozradit nemůžeme. Oznámí ho totiž centrálně," sdělil zástupce ředitelky gymnázia Pavel Benedikt (poz.: přijal roli garanta). V některých místech se totiž hlasuje ještě i dnes.

Středoškoláci dostali příležitost, aby si vyzkoušeli, co přímá volba obnáší. Cílem je, aby se brzo aktivně zapojili do rozhodování o společné budoucnosti. Akci pořádala společnost Člověk v tísni a zaštítil ji projekt Jeden svět. Osmičku kandidátů, z nichž studenti mohli vybírat, schválilo ministerstvo školství.

U pomyslné volební urny jsme zastihli Michala Vurma a také Dominika Častorála. „Přečetl jsem si o kandidátech, diskutoval o nich s ka- marády a probíral možnosti i v rodině," popisoval Michal. „Nakonec jsem se rozhodl podle svých pocitů. Koho jsem ale vybral, nepovím. Budu ho za pár dnů volit i doopravdy." „ O svém favoritovi jsem měl celkem brzo jasno," podotkl Dominik. „Převážila zběhlost v politice a přihlížel jsem i k minulosti nominovaných," objasnil.

Záležitosti spojené se studentským počinem měla na starosti 2. B, a to i včetně ustavení volební komise. Předsedkyní se stala Aneta Vaňková a vedle ní zasedli Eliška Brabcová, Martin Bureš, Tomáš Gold a David Preisler. „V roli zapisovatele se střídáme. Jsme takový multifunkční celek," prohlásil Tomáš. „Nebo spíš proto, aby to těm druhým nebylo líto," oponoval David. „Do komise se nás přihlásilo víc, učitel pak vybral. My dostali šanci, že jsme byli první," vysvětlovali. Podle nich v době naší návštěvy (10.30) odvolila tak třetina lidí. „Zatím byl největší nápor o velké přestávce a před- pokládáme, že další špička nastane kolem oběda," odhadoval David. Na otázku, zda středoškoláci berou věc vážně, anebo ji spíše pojali recesně, Eliška konstatovala: „Řekla bych, že svou volbu dost zvažují. Mnozí si průběžně na nástěnkách procházeli zveřejně- né informace o kandidátech a dost o svých postřezích diskutovali." Parta komisařů také prozradila, že sami pro lepší orientaci v problematice využívali i volební kalkulačku na internetu. „Byly tam otázky a každý měl možnost porovnat si, jak by odpovídal on a co na to řekl dotyčný kandidát," sdělila předsedkyně. Ještě než volby odstartovaly, bavilo mě vymýšlet si dotazy pro nominované. Měli jsme možnost poslat za školu tři. Šili jsme je dost na tělo a s jednou Proč volit právě vás? jsme zabodovali," prozradil Tomáš. „Buďme skromní. Spíš do dotazníku zařadili ty otázky, které se víckrát opakovaly," mínila Aneta. Svůj vlastní tip nikdo neprozradil. Zato sdělili, že akce je přiměla víc přemítat o naší politické sféře. „Možná budu uvažovat i o studiu mezinárodních vztahů a diplomacie," uzavřel Tomáš.