Viněna je z toho, že jako účetní podvodem připravila během pěti let jednoho sušického podnikatele o téměř šest set tisíc korun, které měly skončit na účtu její dcery. Seniorka, které hrozí až osmileté vězení, ale vinu popírá.

Podle obžaloby měla Alena Kostrbová připravit drobného živnostníka ze středních Čech, který podniká v Sušici, o více než půl milionu korun, a to v období od jara 2004 do jara 2009. Podle státní zástupkyně to udělala tak, že některé faktury nechala uhradit dvakrát, a to jednou dodavateli a jednou nechala pod stejným variabilním symbolem shodnou částku zaslat na účet své dcery, a nebo byly finance zaslány na účet její dcery pod smyšleným variabilním symbolem. V obžalobě je vyjmenováno rovných třicet případů. Advokát podnikatele na úvod jednání řekl, že jeho klient požaduje náhradu škody ve výši 574 486 korun a navíc úroky 7,75 % ročně.

Seniorka před soudem uvedla, že pro podnikatele začala pracovat již v roce 1993, krátce po svém odchodu do důchodu. „Žádnou smlouvu jsme neměli, ale každý měsíc mi na stole přistály dvě tisícovky,“ řekla.  Možnost, že by podnikateli jako účetní „tunelovala“ konto, jednoznačně vyloučila. „Já jsem žádné takové příkazy nepsala ani jsem o nich nevěděla. Některé faktury tam byly dvakrát, to je pravda, ale když jsem se ho na to ptala, tak řekl, ať se nestarám. To, že peníze chodily na účet mé dcery, mi řekla až policie,“ vypověděla stařenka a dodala, že s účetnictvím nikdy nebyl problém, už proto, že za celých šestnáct let nepřišla ani jedna kontrola z finančního úřadu.

Dcera obžalované potvrdila, že peníze na její účet skutečně chodily. Uvedla však, že jí je posílal sám podnikatel. Ze začátku proto, že byli milenci. To prý dostávala desetitisíce k narozeninám, Vánocům či jen tak na přilepšenou. „Pak si ode mne půjčil 270 tisíc korun a od roku 2007 mi je splácel. Vše mi ani nevrátil, ještě mi dluží přes tři tisíce,“ uvedla žena, jejíž vztahy s podnikatelem se prý zhoršily v době, kdy dostavěla dům za více než dva miliony korun a namísto něj si tam chtěla nastěhovat svou matku.

Sám podnikatel zatím před soudem nestanul, neboť ještě před ním vypovídala jeho prodavačka a životní partnerka v jednom. Ta stačila říci pouze pár vět, mimo jiné to, že by ji nikdy nenapadlo, že účetní Kostrbová dokáže zneužít její důvěry a podstrčí jí k podpisu výpisy uvedené v obžalobě. Poté se jí udělalo špatně, zhroutila se a sanita ji musela odvézt do nemocnice. To spolu s velmi dlouhým výslechem obžalované protáhlo líčení natolik, že živnostník již nedostal z časových důvodů prostor k výpovědi.

Líčení bylo odročeno na konec dubna, kdy budou kromě něj vyslechnuti i další svědci a kdy by mohl zaznít rozsudek. Aleně Kostrbové hrozí za podvod nepodmíněný trest ve výši dva roky až osm let.