Bitevní vřava se odehrála v roce 1427 a letos je to tedy 590 let od této dějinné události. A připomenou ji Husitské slavnosti, které se uskuteční od 4. do 6. srpna.

LEGENDA NA ÚVOD

Pódium začne na tachovském náměstí vyrůstat sice už ve čtvrtek večer, první hosty ale přivítá v pátek ve 20 hodin. Prvním účinkujícím bude legendární česká rocková kapela Olympic s frontmanem Petrem Jandou. Po koncertu Olympicu pozve moderátor pátečního a nedělního programu, herec Vilém Dubnička, na ohňový průvod. Rytíři a další bojovníci v historických kostýmech projdou s loučemi ulicemi města, aby zavítali do svého tábořiště pod Vysokou. A závěr večera bude opět patřit rocku, tentokrát v podání kapely Agnes Rock.

NEJEN BITVA A PRŮVOD

Sobotní program zahájí v 10 hodin dopoledne na náměstí na pokyn moderátora Václava Vydry Rytíři Koruny české a program bude pokračovat i dalšími pořady, v nichž se představí třeba gotická a renesanční hudba v podání skupiny Musica Vagantium, návštěvníci uvidí kejklíře, historický tanec, pořad o husitech pro děti a mnoho dalšího. To vše bude předcházet vrcholu programu, kterým je průvod v historických kostýmech. Od hasičské zbrojnice vyjde směrem k náměstí ve 14.15 hodin. Po loňském úspěchu jej budou opět doprovázet historická vozidla.

Průvod doprovodí i historická parnička, tedy parní stříkačka hasičů, zástupci dobrovolného sboru pak na pódiu na náměstí převezmou zástavu ke 145. výročí založení sboru.

Po průvodu a zdravici představitelů města budou v 16 hodin následovat hudební vystoupení, která zahájí skupina Lucie Revival.

Od 18.30 hodin je pak na programu koncert zpěvačky Olgy Lounové, po ní vystoupí písničkář Pepa Štross se svým synem a ve 20.45 hodin Adam Mišík se svojí akustickou kapelou. Po něm následuje bubenická a taneční světelná show a o závěr sobotního programu na náměstí se postarají oblíbení tachovští Los Pavlínos. V programu podvečera se můžete těšit také na vystoupení herce a moderátora Václava Vydry a na humor inspirovaný Felixem Holzmannem.

ŘINČENÍ ZBRANÍ A OHNĚ

Letos návštěvníky opět po letech čeká bitva. Na tu se můžete těšit v sobotu 5. srpna od 16 hodin.
Rytíři Koruny české ji spolu s dalšími stovkami bojovníků předvedou v prostoru vrchu Vysoká. Podle informací Deníku by se do bitvy mělo zapojit zhruba 300 lidí v dobové zbroji a kostýmech a několik desítek koní.

Tradiční ohňostroj bude odpálen ve 23 hodin z vrchu Vysoká. Doprovodí ho hudba, kterou uslyší zejména diváci, kteří budou ohňostroj sledovat na zámeckých terasách.

NEDĚLNÍ DOZVUKY

Nedělní program zahájí v 10 hodin dopoledne koncert Dechového orchestru mladých Základní umělecké školy Tachov, který vystřídá Domažličanka.
Dalším žánrem bude folk a blues v podání skupiny Knezaplacení a o tečku za nedělním programem a prakticky za celým oficiálním programem letošních Husitských slavností v Tachově se v neděli 6. srpna ve 14 hodin postará herec a zpěvák Petr Vondráček.

Církevní program slavností
Výročí bitvy u Tachova si ve svých pobožnostech připomenou všechny církve, které působí na území města Tachova. Například Církev československá husitská bude mít bohoslužbu v sobotu od 11 hodin přímo u památníku na Vysoké. Evangelická církev otevře v pátek klub Sedmdesátku a bohoslužbu bude mít v sobotu dopoledne. Věřící pravoslavné církve budou mít večerní bohoslužbu v sobotu od 18 hodin, kostel sv. Maří Magdalény bude po celý den otevřen pro veřejnost. Řeckokatolická církev zve do kostela sv. Václava na dvě bohoslužby, a to v sobotu od 18 hodin a v neděli od 10.30 hodin. Největší blok bohoslužeb a církevních akcí má římskokatolická církev, a to v pátek večer už od 17 hodin a v neděli v 10 hodin.

Dobové trhy a rytířský turnaj
Jednou z novinek letošního programu Husitských slavností budou Dobové trhy v Pivovarské ulici u centra KAT. Trhy budou v sobotu od 12 do 20 hodin a návštěvníci zde najdou historické stánky, ukázky starých řemesel, staročeskou krčmu, atrakce pro děti. Večer se pak na tomto místě uskuteční nefalšovaný Rytířský turnaj, který pořádají Rytíři Koruny české, a to od 19.30 hodin.

Zámek nabídne mimo jiné veterány
Samozřejmostí se v posledních letech stala přístupná Jízdárna ve Světcích a otevřený zámek. Nejinak tomu bude letos. Zámek bude v pátek otevřen do 19 hodin, v sobotu od 13 do 19 a v neděli od 9 do 17 hodin. Na své si přijdou milovníci historických vozidel, která budou k vidění na nádvoří zámku po celou sobotu. Jízdárnu bude možné navštívit v sobotu i v neděli vždy od 10 do 17 hodin. Lidé zde najdou výstavu výtvarných prací neprofesionálních výtvarníků, putovní výstavu Historického parku Bärnau-Tachov „Zemská výstava Karel IV.“ a další expozice.