Obce začínají nově používat transparentní účty. Kdokoliv s přístupem k počítači muže vidět, za co úřady utrácí a kolik peněz z ročního rozpočtu odchází. Rokycanského okresu se to podle průzkumu Deníku prozatím netýká.

„Určitě tuto možnost nekritizuji. Kdo se chce podívat, ať se podívá. Řadu věcí, které se týkají peněz v obci, máme stejně vyvěšené na úřední desce," uvedl starosta Němčovic Karel Ferschmann. „Zatím o transparentním účtu neuvažujeme, a to i přesto, že jsme otevřená radnice. Lidé by se měli zajímat spíše o celkové hospodaření v obci, než o jednotlivé položky," pokračoval. „Průběžné informace o nákupech nebo prodejích dáváme vždy na úřední desku. Je to ale otázka spíše pro větší města, než pro malé obce. Ty mají totiž daleko větší rozpočet a tam by mohl být při různých nákupech skrytý nějaký vedlejší zájem," uzavřel Ferschmann.

Podobného názoru je také Jan Altman, starosta Radnic. „Do budoucna o transparent-ním účtu neuvažujeme. Nemáme problém s tím, aby se kdokoliv přišel zeptat na městský úřad, za co se vydaly peníze." „Prozatím jsme nezaznamenali, že by nějaká poptávka byla," uzavřel Altman.

Více podrobností v dnešním vydání.