V obci u Zbiroha je rušno už od čtvrtečního odpoledne, kdy tam dorazili policisté, hasiči a zástupci Krajské veterinární správy v Plzni (KVS). Přivolal je právě starosta obce s podezřením na hromadný úhyn zvířat v nedalekém zemědělském areálu. Do jeho uzamčených prostor vnikla, po jedenácté hodině dopolední, policie za pomoci profesionálních hasičů z okresního města.

„Na místě sledujeme situaci dál. Uhynulo tam několik desítek slepic a přibližně stovka křepelek. Pravděpodobně z toho důvodu, že nebyly přes víkend krmeny a chyběla jim dokonce i voda. To se pro ně stalo, v takovém horkém počasí, osudné. V současnosti probíhá pitva a rozbor vzorků z uhynulých kusů," prozradil ředitel Krajské veterinární správy v Plzni Richard Bílý.

Pokud se podezření potvrdí, může být chovatel obviněn z trestného činu. Podle naších informací v místě události majitel chovu se zástupci orgánů nespolupracoval a uhynulá těla neodstranil. Nemohlo tak ani dojít k odvozu do kafilérie a likvidaci. Živá zvířata tak byla i nadále v prostorách s těmi uhynulými. Právě pro to na místo stále dohlíží KVS.

Údajně za nešťastnou událost může spor majitele chovatelské firmy a jeho zaměstnance. O důvodu se spekuluje. Jednou z možných příčin může být údajný dluh majitele vůči svému zaměstnanci, který v pátek odevzdal od areálu klíče s tím, že končí.

Případ je přitom dalším pokračováním vleklého sporu mezi Týčkem a jeho občany s majitelem drůbežárny. S tím se snaží zastupitelé vyjednat nápravu přetrvávajícího zápachu, který obtěžuje život v obci. I přes šetření úřadů však dohadování stále nemá uspokojivý konec. Nově tak do dění v Týčku zasáhne i policie. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření z přečinu týrání zvířat. Případem se policie intenzivně zabývá. Více informací vzhledem k prvopočátku šetření není možné v současné době poskytnout," prozradila mluvčí Policie ČR Hana Kroftová.