Včera před jedenáctou hodinou vyhlásilo operační středisko poplach jednotkám HZS Rokycany a HZS Plzeň Košutka. Hasiči vyjeli do Volduch. Společně s nimi vyjela i Chemická laboratoř Třemošná.

Ve výrobní hale místní společnosti došlo v důsledku technologické závady k úniku ISOCYANATE component ze stroje v množství asi 150 kg, kapalina měla konzistenci podobnou tekutému medu. "Jedná se o nebezpečnou látku, v případě styku s vodou se odpařuje prudce jedovatý kyanid. Používá se například při výrobě umělé hmoty, izolace, molitanu a podobně. Jeden ze zaměstnanců, který se před příjezdem jednotek snažil únik zlikvidovat, se kapalinou potřísnil," doplnila mluvčí HZS Pavla Jakoubková.

Zdravotnická záchranná služba odvezla zraněného do nemocnice na pozorování. Hasiči zasahovali ve speciálních ochranných protichemických oblecích. Uniklou látku zasypali sorbentem a následně ji sebrali do připravených plastových nádob.

Zabezpečené nádoby si převzali pracovníci společnosti a uložili je do skladu nebezpečného odpadu. Firmu na likvidaci si zajistí společnost sama, stejně tak vyčištění potřísněného stroje.

K celému případu se také vyjádřilo vedení společnosti. „Všichni zaměstnanci závodu byli evakuovaní. K lehkému poranění oka došlo u jednoho zaměstnance, který se pokoušel únik plynu zastavit. Muž byl ošetřený ve Fakultní nemocnici Plzeň a nyní je v pořádku. Při havárii nedošlo k žádné ekologické škodě," sdělila za Borgers Lucie Křiváková. „Výroba byla v půl druhé ráno opět obnovená. Hala dvě je prozatím uzavřená. Přesná příčina havárie se vyšetřuje. S největší pravděpodobností se jednalo o technickou závadu na přívodním ventilu a čidle, které hlídá maximální hladinu materiálu v zásobníku," uzavřela.