Teplé slunečné počasí snad všem zvedne náladu. Ale jak se říká co je moc, je příliš. Rtuť teploměru se už delší čas drží pořádně vysoko a vedra málokoho těší. Ani naše zdraví není na tuhle zátěž stavěné. Faktem ale je, že se asi více než kdy jindy chráníme.

„Lidé si teď dávají pozor. V neděli a pondělí jsme sice zaznamenali nárůst případů, jinak jsou ale výjezdy celkem v normě," uvedl lékař záchranné služby Jiří Klír. Vedro se podepsalo na kolapsových stavech a lehce stoupl i počet mozkových příhod. „Ač se to může zdát zvláštní, s kardiaky se při cestě za pacientem teď moc nesetkáváme. Všichni zřejmě nyní dbáme na pitný režim a lidé se zdravotními problémy se šetří a chrání i před sluncem. Vždy pak ale poznáme, ochlazení, četnost výjezdů rázem stoup- ne. Lidé začnou dohánět, co si myslí, že ve vedrech zmeškali, a rázem se to projeví na zdraví. Jak po horkách vyhlásí stupeň Bio zátěže 1, telefony zvoní a jedeme," dodal Klír.

Plno práce teď mají i na rokycanském Chirosu. Souvislost s menší koncentrovaností ve vedrech je patrná. „Šijeme dost řezných ran a fixujeme kotníky. Zvrtnutí v momentálních vedrech přibylo," sdělila Ludmila Richterová. Dodala, že hodně je třeba také pomáhat lidem poštípaným hmyzem a přibylo i popálenin či opaření horkou vodou.