Devětašedesát let od konce II. světové války slavili včera Rokycanští. Na Masarykovo náměstí dopoledne ale přišlo jen pár desítek obyvatel. Především kvůli připomenutí dějin i smutných událostí po roce 1945.

Příchod amerických osvoboditelů byl vymazán ze všech kronik a dokumentů. Kdo se přece jen snažil pravdu oprášit, riskoval ztrátu zaměstnání! „Nastala další válka. Tentokrát s přívlastkem studená, kdy byla fakta překrucována a zamlčována," zdůraznil v proslovu starosta Vladimír Šmolík. Na Masarykově náměstí si lidé těžko zvykali na sochu rudoarmějce. Přezdívalo se mu ovšem Divíšek z důvodu, že voják se divil své přítomnosti v Rokycanech. Nesměle v roce 1968 a pak definitivně v listopadu 1989 byly dějinné skutečnosti narovnány. Postup ruských a amerických armád dokumentuje demarkační linie včetně pomníku na cestě do Borku.

Čtvrteční závěr obstaralo položení kytic a věnců před zástavy spojeneckých mocností. Se zástupci velvyslanectví Velké Británie, Ruska a USA uctili památku padlých politici, představitelé Svazu bojovníků za svobodu nebo legionářské obce.

Více v dnešním vydání.