Václav Kočí (hnutí Pro naše Rokycany) byl včera večer zvolen novým starostou Rokycan. Vyslovilo se pro něho čtrnáct z dvaceti přítomných zastupitelů.

Okresní město budou řídit i dva místostarostové. Tomáš Rada (Rokycanští patrioti) obdržel třináct a Jan Šašek (ODS) patnáct hlasů. Členové trojkoalice zároveň zasednou v radě. Na schválenou sedmičku ji doplní Jaroslav Mráz (ODS, 18 hlasů), Antonín Veverka (Pro naše Rokycany, 18), Ondřej Weis (Rokycanští patrioti, 15) a Karel Vodička (Pro naše Rokycany, 16).

Jednadvacetičlenný sbor vznikl při nedávných komunálních volbách. Ustavující jednání si nenechala ujít zhruba stovka zájemců. Byli mezi nimi obyvatelé Rokycan, úředníci i představitelé okolních obcí. Po nezbytných procedurách a složení slibu se stali svědky první přestřelky. Způsobilo ji rozhodnutí o dvou zástupcích starosty. „Je to zbytečný luxus. Když město přebíralo před lety kasárna, určitě to bylo opodstatněné. Nyní to ale považuji za zbytečné," vyjádřil se Ivo Blahout (ANO 2011). Podpořil ho kolega a bývalý starosta Oldřich Kožíšek: „Žádná ze stran to v programu neměla. A teď vynaložíme během čtyřletého období navíc tři miliony korun." Z Babišova subjektu je i Miroslav Jedlička, který se v sále Střelnice postaral o vzruch: „Hned stavíte bariéry. To máme v malém městě mezi sebe stavět zeď. Děláte si z nás p…l," pronesl na adresu tří koaličních partnerů, Nicméně protinávrh na jednoho místostarostu byl smeten ze stolu a očekávaný scénář premiérové schůzky se začal naplňovat. Když došlo na navržení Šaška, zeptal se ho František Pavelek (KSČM), zda opustí post uvolněného předsedy kontrolního výboru krajského úřadu. „Samozřejmě, ctím etický kodex. Na funkci rezignuji při nejbližším jednání krajského zastupitelstva," reagoval mladý politik.