Stálé tropické teploty, které dorazily do Česka, neberou konce. Lidé hledají osvěžení kdekoliv. Ať už jsou to koupaliště nebo jen stín. Stále více obyvatel okresu se ptá, kdy už konečně bude pršet? Hůře jsou na tom ale pracovníci ve fabrikách. V halách je téměř padesát stupňů.

Zaměstnanci několika firem jsou s přístupem svých nadřízených spokojení. „Wexler střídá obsluhy u strojů. Pracovníci se mohou jít ochladit nebo omýt," svěřil se jeden ze zaměstnanců Luboš Lubán. „Minulý pátek odpolední směnu dokonce zrušili a ve středu nám rozdávali nanuky.V provozu jsou i chladicí bary se sodovkou," konstatoval.

Teploty ve Wexleru se pohybují okolo čtyřicítky. „V současné době jsou dovolené a pro zbytek zaměstnanců jsem ve středu nakoupili okolo dvou set nanuků, abychom jim alespoň z části nějakým způsobem zpříjemnili směnu," uvedl ředitel společnosti Petr Krob. „Všude na halách mají k dispozici zásobníky s vodou. V úterý nám dokonce zkolabovaly tiskárny, které máme na tisk průvodek k výrobkům. Teplota jejich provozu by měla být od tří do čtyřiceti stupňů," vysvětlil. „Pokoušeli jsme se sehnat i mobilní klimatizaci, ale bez úspěchu. Vše je vyprodané. Příští rok budeme uvažovat o posílení klimatizace. V halách to ale půjde těžko," uzavřel Krob.

„Maximálně dostaneme dvě lahve vody a přidali nám deset minut pauzy za dvanáct hodin práce. Žádné krácení směn se nekoná," uvedl pracovník Borgersu.

Dokonce i zaměstnanci Muzea dr. B. Horáka mají zkrácenou pracovní dobu. „Ředitel vydal rozhodnutí, které vyplývá z nařízení vlády číslo 361/2007 ochrana zdraví při práci. Zde stojí, že pokud venkovní teplota je vyšší než třicet šest stupňů a vnitřní nad třicet stupňů, mohou mít pracovníci zkrácenou pracovní dobu na šest hodin, při zachování stávajícího platu," vysvětlila Eva Slatkovská. „V Rokycanech se to týká malého okruhu zaměstnanců a tuto možnost prozatím nikdo nevyužil," uzavřela.