Pocity měli ale mnozí rozporuplné. Držet svátek v netradičním prostředí není úplně optimální. Sice se známí scházejí, ale ne tolik, jako doma. „Není čas, je moc práce," uvedl Trung Tran Nam obhospodařující spolu s rodinou v Dobřívě potravinářský obchod s celodenním provozem.

„Spíše jsme slavili Vánoce," dodal, „bylo víc klidu. Přesto i teď se rodiny scházejí a navštěvují se též známí. Děti dostávají dárky. Dospělí si je vyměňovali také, teď jsou prý ale spíše v kurzu peníze. „Každý si koupí, co chce. Aby vyhazoval nepotřebnou věc, která se mu nelíbí, by byla škoda," konstatoval obchodník.

Při společné oslavě nového roku nemohou chybět rýžové koláčky s různorodou náplní. U Trungovy rodiny jsou v oblibě zejména ty ve čtvercové podobě, plněné směsí masa, pepře a speciálního hrachu. Dělají se ale také ve sladké verzi s ovocem. To samo o sobě na slavnostní tabuli také nemůže chybět a potom rozmanité polévky z masa, zeleniny či mořských plodů a rovněž ryby s několika druhy omáček.

„Jako je pro Vánoce tady typický nazdobený jehličnatý stromeček, oslava nového roku u nás by se neobešla bez broskvových květů. Máme tedy rozkvetlý stromek," doplnil Trung.

Ze středečního vydání Rokycanského deníku.