„Nebylo zbytí," zdůvodňoval starosta Vladimír Šmolík. Je to podle něj ´daň´, kterou město splácí za přijetí dotace od Státního fondu životního prostředí (SFŽP) na výstavbu vodovodu a kanalizace v Borku. Informoval, že nyní je nutné řídit se ustanoveními koncesního řízení. Jednou ze zásadních podmínek přitom je, aby se Rokycany při výpočtu cen vodného řídily stanoveným finančním modelem. A tak se nová taxa oproti té stávající, která činí 79, 80 Kč, opět zvyšuje skokem.

„Ke koncesnímu řízení se přihlásilo už minulé zastupitelstvo. Současné jen dle předloženého modelu vzalo na vědomí novou cenu vody," poukazuje Šmolík. V případě, že by Rokycany s jejím zvýšením nesouhlasily, porušily by základní podmínku přijetí dotace. Pak by musely peníze nejen vrátit, ale podle starosty navýšit obnos ještě o sto procent.

Občané jsou ale dopadem na jejich kapsu rozhořčení, svědčí o tom postřehy v redakční poště i minianketa Deníku, k nimž se vracíme v závěru.

Výslednou cenu vody v podstatě ovlivnily čtyři faktory:

1) Oproti loňsku došlo ke zpoplatnění vodních toků. Rokycany získávají vodu předanou a povodí Vltavy si nárokuje za kubík 3,45 koruny (bez DPH).

2) Spotřeba fakturované vody je v Rokycanech oproti loňsku o 5 procent nižší. Město si to vysvětluje jednoduše občané šetří.

3) Na zvýšení se podílel i nárůst DPH o 1 procento, tedy ze 14 na 15.

4) Největší vliv na skokovém růstu vývoje ceny má v okresním městě nájemné. Rokycany ho nyní za provozování vodovodu získávají od firmy, která zvítězila v koncesním ří- zení. Bez něj by dotace nebyla udělená. Ovšem jednou z pod- mínek SFŽP byl i závazek, že výše nájemného se bude zvyšovat. Momentálně už přesahuje 20 milionů (včetně DPH).

„Město je tyto peníze zase povinno investovat do obnovy svého vodohospodářského zařízení," doplnil Šmolík.