Celé průčelí muzea ve Zbiroze i vstupní dveře možná už tento týden podle počasí přestane zakrývat lešení. Nynější fáze rekonstrukce končí. Vstupní dveře budou zase pohostinně vybízet k návštěvě.

Mimochodem nové dveře! Muzeum je získalo v únoru, už v souvislosti s plánovanou opravou fasády spojené s výměnou oken.

„Jsme moc rádi, že se akce uskutečnila, usilovali jsme o změnu už dlouho. I návštěvníci nám potvrzovali, že je dovnitř muzeum svým vzhledem zrovna nelákalo," uvedla ředitelka Dagmar Viletová. „V souladu s faktem, že se vedení Zbiroha snaží o vylepšení vzhledu náměstí," dodala, „dostali jsme příležitost, aby se budově vrátila její někdejší podoba. Zedníci sklepali omítky až na cihlu s tím, že původní štuky a bosáže budou obnovené. Což už se stalo. Zároveň započala i výměna oken. Osazená byla do někdejších formátů, takže se oproti nedávné době změnila i jejich podoba." Předchozí okna podle Viletové pocházela z roku 1985 a historizující ráz postrádala. Navíc šlo o typ takzvaných bytovkových oken.

Novou fasádu chtěli mít pracovnice muzea příjemně zelenou, aby v barevnosti náměstí, laděné v odstínech béžové a žluté, na první pohled upoutala. „Vsadili jsme na optimistickou barvu, která by lákala dovnitř. Nakonec se ale dodaný odstín zelené nelíbil. Z návrhů, které dál přicházely v úvahu, jsme tedy byli pro světle kávovou. Vzhled muzea by tím korespondoval se Zbirožským dvorem. O hlas to však v komisi neprošlo, takže budeme čokoládově hnědí, s tmavším soklem," informovala ředitelka.

Celou akci realizuje firma Royal Diamond, vybraná na základě veřejné soutěže kvůli nejlepší nabídce. Zakázku (včetně DPH) vysoutěžila za necelých 652 tisíc," informoval starosta Zbiroha Milan Rusek. „Smlouvu jsme uzavřeli čtyřiadvacátého června, pak ale bylo třeba nechal okna vyrobit. Teprve po jejich dodávce, aby se minimalizovala doba rekonstrukce a zároveň uzavření muzea, firma práce na proměně fasády zahájila," upřesnil starosta. Dílo měla dokončit a předat do konce září. Je z toho ale konec října. Rada města kvůli náročnosti prací odsouhlasila prodloužení akce, cena zůstává. Momentálně zbývá provést venkovní nátěry.