Nádraží Zbiroh osiřelo. Velice známá budova, postavená v secesním stylu, přestala sloužit svému účelu už v roce 2012 a pomalu chátrá. Od nynějška by tomu ale mohlo být jinak.

V rámci budování tranzitního koridoru Praha Plzeň se trať stanici Zbiroh zcela vyhnula a vznikla nová zastávka Kařez. Nádraží Zbiroh už České dráhy nepotřebovaly. V budově zůstaly pouze byty. Jinak je nevyužitá a kolem vládne klid. Dojmu napomáhá fakt, že i koleje byly kvůli napřímení trati posunuté a ty přebytečné, sloužící dříve pro potřeby vlakového nádraží, ubyly.

„Nádraží je mi strašně líto. Od dětství pro mě bylo synonymem volna a pohodových chvil. Branou do krásného údolí Zbirožského potoka a Křivoklátska. Jeho malebnost a umístění v blíz- kosti rybníků tenhle pocit umocňovalo," uvedl Jakub Krátký.

„Chápu, že situováním zastávky do Kařeza se zlepšila její dostupnost, hlavně pro místní, ale stejně je nádraží Zbiroh velká škoda," mínila Eva Kletečková.

„Je otázkou, k čemu nyní bu- dovu využít, co tam udělat. Coby turista jsem odtamtud několikrát šlapal. Přál bych si, aby se podařilo objekt uchovat v solidním stavu, aby alespoň bylo na co se dívat," uvedl František Poncar.

Přelom roku poskytl na otázku první odpověď. Situace se začíná měnit. Skoro po třech letech (stanice Kařez zahájila éru svého provozu v dubnu 2012) zbirožské nádraží získalo nového majitele. Australana.

V kontaktu jsem s ním byl na webu ještě před volbami. Našel si na internetu, že budova je k mání, a sháněl bližší informace," uvedl nynější starosta Zbiroha Milan Rusek.

Více v dnešním vydání.