Žně už začaly před několika dny, ovšem v plné síle propukly teprve nyní. Brzdilo je vlhko.

„Déšť nás do polí nepustil. Doufali jsme v uplynulý víkend, ale i o něm se zkazilo počasí. Snad zpoždění sečí doženeme," říká agronom Zbirožské a. s. Vladimír Balák. „Sice nepršelo pořád," vysvětlil, „ale do mokrého porostu s kombajny nemůžeme." Od pondělního odpoledne to se sekáním už zase zkoušeli a od úterka se žně opět rozběhly naplno. V té době měli ze 461 ha ozimých ječmenů, jejichž kosení přišlo na řadu první, pod střechou asi 180 hektarů. „Chtěli bychom mít ve čtvrtek hotovo, pak už zase hlásí příděl vody," konstatoval Balák.

Rozeběhly se také senáže. „Potřebujeme rychle dokončit první seče, v tomto případě nám zbývá už jen dvacet hektarů plochy. Co se týče zelené hmoty, výnosy jsou nadprůměrné, takže je se senážemi práce hodně. Jinak se věnujeme rovněž vápnění před novými osevy řepky," uvedl agronom.

V případě žní by jako druhé měly na řadu přijít ozimé řepky. Vzhledem k počasí ale ještě dozrálé nejsou. „Předpokládám, že v našich podmínkách by mohly být zralé tak od pětadvacátého do konce měsíce," odhaduje Balák.

Také v Příkosické zemědělské, a.s., se nyní věnují ozimému ječmeni. „S jeho sklizní jsme začali o svátečních dnech. Pak jsme se do polí dostali až minulou sobotu, když vyschla, v neděli obilí ovšem zase zmoklo. Situace dlouho nebyla sečím zrovna nakloněná," konstatoval ředitel společnosti Ladislav Vágner. Informoval také, že se věnují rovněž senážování druhých sečí jetelů a jako další by na řadu mělo přijít kombajnování řepek. Pokud mezitím stačí dozrát, stane se tak bezprostředně po ječmenech.

Soukromý zemědělec Jiří Ekl z Plískova zatím žně nezahájil. „Chystám se na ozimý ječmen a pšenici, nakonec si necháme oves. Všechno spotřebujeme pro krávy. Dohromady se jedná zhruba o padesát hektarů. Věřím proto, že pokud nebude měsíc v kuse pršet, dá se čekat, že všechno dostaneme bez problémů pod střechu," uvedl.

Zemědělec Jiří Ekl z Plískova dále sdělil: „Se senáží jsme vystihli počasí, se druhými sečemi jsme v jejich případě končili závěrem června, zároveň s končící pěknou pohodou. Zbývá nám pokosit už jen louky, kde kvůli vykvetení vzácných rostlin ochránci přírody stanovili termíny, kdy se do luk nejdřív může."