Velká radost zavládla ve Zvíkovci. V městysi, kde je snad z každé rodiny někdo hasič, zapůsobila jako jiskra zpráva, že v hlasování ankety Dobrovolní hasiči 2015 místní SDH ve skupině Sbor dobrovolných hasičů oblasti jih a západ Čech skončil třetí!

„Vyneslo nás tam hlasování lidí," potěšeně konstatoval Jakub Tjutčev, místostarosta a hasič v jedné osobě, od nějž jsme se informaci dozvěděli. Doplnil, že do Zvíkovce putovala ještě jedna výhra, o té však až v závěru. „Vloni jsme uspěli také, ale jako jednotka. To se posuzovaly zásahy. Získali jsme třetí místo. Letos jsme do akce šli jako sbor a posuzovala se spolupráce s veřejností. My soutěžili s projektem rok s děvčaty z Domova Zvíkovecká kytička a se školáky ze ZŠ Mirošov. Výsledek znáte. Z Brna jsme se vraceli s bronzem," usmíval se Petr Uher, starosta Zvíkovce a jak jinak také hasič.

Přestože městys má i s klientkami domova, které ale hlasovat nemohly, dohromady 200 obyvatel, zaznělo pro jeho SDH 820 hlasů. „Soupeřili jsme s celky, jejichž obce přinejmenším dost přesahovaly tisícovku obyvatel. Kdyby se bral poměr hlasů na člověka, byli bychom na tom zdaleka nejlépe," pochlubili se hasiči.

„Díky všem, co pro nás hlasovali. Je skvělý pocit, že naše práce byla takhle oceněná. Tentokrát jsme do soutěže vstupovali s projektem zaměřeným na děti ať už šlo o školáky či holky z Kytičky a pro ty se krásně dělá. Jejich úsměv je navíc tou nejhezčí odměnou," konstatoval starosta SDH Ladislav Uher. Dodal, že cena je zavazuje a hodlají v projektu zviditelněném organizováním poutí, dětských dnů, dopolední s programem i letních táborů pokračovat. „Nejde o akce pořádané jen kvůli soutěži, věnujeme se jim pravidelně už pár let a rozhodně budeme i nadále. Letos jsme na ně jen upozornili," dodal starosta SDH.

Z Brna ale do Zvíkovce putovala ještě jedna výhra. „Neuvěřitelnou souhrou náhod los z deseti tisíc hlasujících vybral jako výherce týdenního pobytu v Chorvatsku, určeného pro dvě osoby, Světlanu Uhrovou manželku starosty SDH," překvapil Tjutčev. Co se týče celkové odměny, putuje do Zvíkovce 20 tisíc. Hasiči je využijí na vybavení.