Jedná se o vysokozdvižnou plošinu. „Je vysunutelná do výše dvaceti metrů a získali jsme ji bezúplatným převodem od Jihočeského kraje," pochlubil se za hasiče a zároveň obec její starosta Petr Uher.

„Všichni členové výjezdové jednotky, tedy šestnáct lidí včetně jedné ženy, už jsme zaškolením prošli. To znamená, že jsme se naučili veškerému ovládání a manipulaci s tímto zařízením," dodal Uher.

Výjezdová jednotka zvíkoveckého SDH je zařazená do 2. kategorie, to znamená, že má pověření zasahovat u dopravních nehod a je povinná vyjet do pěti minut.

V regionu, který spadá do péče zmíněné výjezdové jednotky, je několik výškových budov. „Ať už se jedná o Domov Zvíkovecká kytička, Základní školu v Mlečicích či Slabcích, ale i Výchovný ústav v Terešově a další. Zisk plošiny má tedy své opodstatnění," konstatoval Uher.

Zisk nezbytné techniky je jedna věc, její umístění duhá. Hasičská zbrojnice začala být hasičskému sboru a jeho výjezdové skupině těsná. Proto padlo rozhodnutí prostory rozšířit. V současnosti je už těsně před dokončením projektová dokumentace. V plánu je prodloužení budovy o území sousedního parkoviště. To se bude o kousek přesouvat.

„Chceme požádat o peníze z IROPu. Výzva je už vypsaná. Přesto ale raději vsadíme na pomoc už osvědčené odborné firmy, která má se získáváním dotací a následným vedením potřebné administrativy zkušenosti.

Pokud jde o zvětšení zbrojnice, počítáme, že nové garáže by zabraly celý prostor parkoviště. Navíc plánujeme první patro obecního úřadu vyčlenit pro potřebné zázemí," nastínil starosta.