Ve všech případech prostřednictvím pevné linky telefonoval neznámý muž seniorům, který se představil jako jejich vnuk a uváděl, že potřebuje finanční hotovost, pokaždé k jiným účelům. Všichni kontaktovaní se zachovali správně a osobě, která se vydávala za příbuzné nevěřili, legendám nepodlehli a vše oznámili.

Pachatelé se vydávají za jejich vnuky či vnučky a požadují půjčení finanční hotovosti. Přislíbí, že si hotovost či jiné cennosti přijedou vyzvednout osobně a nakonec přijde cizí osoba, která uvádí, že je posílá, jelikož ti se dostavit nemůžou. Nebo rovnou při telefonickém rozhovoru podvodníci řeknou, že pošlou svého kamaráda. Pachatelé jsou schopni vymyslet různé historky, hlavně aby se dostali k penězům seniorů.

Ohňostroj. Ilustrační foto.
Břasy si náležitě užijí titul Vesnice roku

„Varujeme především starší občany, vyzýváme k obezřetnosti a doporučujeme rodinným příslušníkům, aby své blízké upozornili na podvodníky, kteří jsou schopni přijít s jakýmkoliv scénářem s úmyslem vylákat z nich finanční hotovost. Upozorněte své blízké, aby dodržovali jedno z nejzákladnějších pravidel a nekomunikovali s neznámými osobami,“ dodala mluvčí PČR Hana Kroftová.