Velké policejní manévry zažili v pondělí večer lidé na Slovanech, kde byl v ubytovně ve Slovanské ulici nalezen mrtvý muž.  Jedná se o první letošní vraždu na Plzeňsku.

Muž byl bez známek života nelezen po 22. hodině. Podle policejní mluvčí Martiny Korandové je obětí 39letý cizinec, který zemřel na bodné poranění do oblasti srdce. Policie případ vyšetřuje pro podezření ze spáchání násilného trestného činu. "V případu byla nařízena soudní pitva," dodala Korandová.

Autoportrét Gottfrieda Lindauera. Tento obraz je ve vlastnictví Západočeského muzea v Plzni.
Lupiči na Novém Zélandu ukradli obrazy plzeňského rodáka Lindauera

Podezřelý chtěl zřejmě opustit Českou republiku

Podezřelého muže se policistům podařilo dopadnout po necelých dvou hodinách. 18letý cizinec byl zadržen v Praze. "Kolegové z místního oddělení policie jej vyhledali mezi čekajícími cestujícími na Ústřední autobusové nádraží Florenc," sdělila policejní mluvčí. Policisté muže zadrželi pod pohrůžkou použití střelné zbraně a převezli jej na služebnu, kde si mladíka převzali plzeňští kriminalisté. Podezřelý mladík chtěl zřejmě opustit Českou republiku.

"V současné době je cizinec v policejní cele, budou probíhat výslechy a další úkony, které jsou nutné pro řádné objasnění případu. Cizinec je podezřelý ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy, za který hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na 18 let," dodala Martina Korandová.

Ilustrační foto.
Auto srazilo na přechodu v Dobřanech dvě malé děti

Jak uvedl server www.krimi-plzen.cz, mrtvým mužem má být Bulhar, který byl v kolektivu velmi oblíbený.

Radnice chce změnu zákona

Okolí místa činu je podle Plzeňana Marka Talána problematické. „Z bytu, kde bydlím, koukáme přímo do oken ubytovny. Je to problematické místo a dlouhodobě se tam pohybují divní lidé. Už loni jsem se bál, že se mezi cizinci něco semele, často jsem slyšel hlasité a drsné hádky," řekl Deníku muž, který nedaleko místa činu bydlí. O tom, že se na ubytovně vraždilo, se dozvěděl až v úterý dopoledne.

„Policie jezdí do Zahradní ulice a přilehlých lokalit častěji. Větší strach tady ale v důsledku jednoho trestného činu mít nebudu. K tomu přece může dojít kdekoliv. Uklidňuji se tím, že cizinec zavraždil cizince, takže se spíš jednalo o jejich spor a jeho vyřizování. Nebyl to nějaký náhodný útok," řekl v úterý Deníku mladý Plzeňan který si nepřál být jmenován.

Problémy s cizinci na ubytovnách jsou v Plzni téměř na denním pořádku. Policie v poslední době provedla hned několik kontrol ubytoven, jedné z nich se účastnil i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) Deníku řekl, že Plzeň využívá všechny zákonné možnosti, iniciuje a podílí se na kontrolách v ubytovnách. „Abychom mohli účinně zasáhnout, potřebovali bychom větší pravomoci," dodal Zrzavecký. Konkrétně chce radnice změnu zákona tak, aby mohla při protiprávním jednání ať už personálních agentur, ubytoven nebo konkrétních cizinců zasáhnout například zákazem pobytu či vyhoštěním.

Kontroly plzeňských ubytoven se zúčastnil také ministr vnitra Milan Chovanec (na snímku vpravo) a primátor Plzně Martin Zrzavecký
FOTO: Ministr vnitra Milan Chovanec navštívil ubytovny v Plzni