Tragédie se odehrála v listopadu zmíněného roku. Policisté Kraft a Pihýr zastavili na Rokycansku po kratší honičce řidiče, který se před jízdou posilnil alkoholem. Zatkli jej a odvezli na služebnu. Jenže muž po několika hodinách zemřel. Následná pitva ukázala, že smrt byla způsobena vážnými vnitřními zraněními břicha.

Ihned začalo vyšetřování, které ukazovalo na hlídku Kraft – Pihýr. Oba ale tvrdili, že je Šoltýs napadl a zatčení kladl odpor. Oni už se pouze bránili. Plzeňský okresní soud oba muže obžaloby třikrát zprostil. Krajský soud ale zprošťující rozsudky rušil.

Po změně okresního soudního senátu a výpovědi jednoho ze znalců, došlo ke zvratu. Odborník totiž uvedl, že k Šoltýsovým zraněním nedošlo během zatýkání, ale až ve voze, kde seděl muž s Kraftem. Loni v létě tak soud poslal Krafta na tři roky za mříže. Pihýr, který tehdy řídil, byl obžaloby zproštěn. Státní zástupce i Kraft se na místě odvolali.

Krajský soud letos v lednu vězení Kraftovi potvrdil, i když jej o rok snížil. Pihýr zůstal bez viny. Kraft tento rozsudek napadl, což vedlo k jednání až u nejvyššího soudu, který se ale ztotožnil s krajským. Rozhodnutí už je nezvratné a nelze se proti němu odvolat.