Dvaatřicetiletý Jozef K. několik let bil a znásilňoval svoji manželku, matku čtyř dětí. Partneři, kteří jsou původem z východního Slovenska, se přestěhovali do Mýta před čtyřmi lety. A násilí agresivního muže se zde stupňovalo. „Kolegyně chodila už v roce 2009 do práce s modřinami po celém těle," uvedla při hlavním líčení svědkyně. Obžalovaný, který se už dříve na Slovensku i v Čechách zpovídal z několika trestných činů, si navíc našel milenku. A pokud se s ní pohádal, útoky na vlastní ženu se stupňovaly.

Vyvrcholily 22. března letošního roku.

„Přikázal jí, aby se svlékla a šli spolu na půdu domu. Tady ji svázal provazem a vytáhl tak vysoko, že stála na špičkách. V trýznění pokračoval a když paní Zuzana začala plakat, přelepil ji ústa páskou. To vše před zraky syna. Začal ženu kopat, až se bolestí počůrala. Přitom křičel, že je obyčejná špína a kurva, která ho musí poslouchat. Pak ji ještě přinutil, aby si v koupelně oholila hlavu. Dokáže mu prý tím, jak ho má ráda," četla soudkyně při zdůvodnění rozsudku.

„Jsme z východního Slovenska a tak trochu horké hlavy. Facky a nadávky padaly, ale jinak jsme jako rodina fungovali normálně. Ženu jsem neznásilnil a vlasy si ostříhala sama," hájil se odsouzený. Zpochybnil i měnící se výpovědi své partnerky: „Ještě v červenci mi psala do vazby, jak mě miluje. Hned nato ale navázala nový vztah a rázem obrátila."

Podle posudku znalkyně je násilníkova oběť skutečně osobou závislou a snadno ovlivnitelnou dominantním protějškem. Po březnovém napadení nejprve svědčila podle instrukcí manžela z vězeňské cely. Nakonec si to ale rozmyslela.

Předchozí líčení žena absolvovala v jiné místnosti a hovořila přes mikrofon. Takový měla z partnera strach.
Jozefu K. hrozilo za týrání až deset let vězení.

Úterní verdikt je zatím nepravomocný. Obhajoba i žalobce si ponechali lhůtu na podání odvolání.