U devětaosmdesátileté důchodkyně bydlící 
v rokycanské Kozlerově ulici zazvonila cizí žena. Představila se jako pracovnice národního výboru. Chystala se zkontrolovat údaje v občanském průkazu a předat ženě peníze k jejím narozeninám. Z neznámé návštěvnice se ale vyklubala zlodějka, jež nakonec seniorku připravila o padesát tisíc korun.

Na svou důvěru starší obyvatelka opravdu doplatila. Po Velikonocích, v období mezi desátým až třináctým dubnem, totiž nevědomky hostila podvodnici. Dotyčná se jako zaměstnankyně národního vý- boru lehce dostala do bytu, a to kvůli administrativním povinnostem. Záminkou byla kontrola osobních údajů v občanském průkaze a darování finanční hotovosti. „Pak došlo na směnu peněz, jelikož mělo být předáno čtyři sta korun a pachatelka potřebovala vrátit stokorunu. Poškozená před touto cizí osobou odhalila místo, kde má uschované peníze,“ konkretizovala policejní mluvčí Jana Tomková. Protože důchodkyně ne- měla nazpět, pracovnice národního výboru jí sdělila, že peníze k jejím narozeninám pošle dodatečně. Nic netušící oběť však ztrátu svých padesáti tisíc tisíc zjistila až tento týden, kdy úspory marně hledala.

Rokycanští kriminalisté se ihned pustili do vyšetřování případu. Z prvotních informací vyplývá, že v inkriminovanou dobu mohla pachatelka v zástavbě Kozlerovy ulice navštívit i další domácnosti. „Žádáme proto svědky, kteří by mohli poskytnout k popsané události důležité informace, popřípadě se vyjádřit k popisu neznámé podezřelé ženy, aby se přihlásili na linku 158,“ žádá Tomková. Kvůli přibývajícím podvodům se ochránci zákona zaměřují na prevenci kriminality v rámci projektu Bezpečnost pro seniory. Důležité je, aby starší lidé dodržovali základní pravidla, jež je mohou před pachateli uchránit. „Podstatné je se zam-knout, zajistit i při krátkodobém odchodu nejenom dveře domů, ale také dvířka nebo vrata. Neměli by ani podlehnout zvýšenému nátlaku cizích osob a na výhodné nabídky nereagovat,“ upozornila Tomková.