JAN VITINGER
Rokycany – První školní den přináší rodičům a dětem nejen zážitky a povinnosti spojené se školou. Je také třeba dávat pozor na nebezpečí spojené s přechody pro chodce a pohybem okolo silnic obecně.
„Abychom snížili riziko nebezpečí kolize při přecházení komunikací, budou policisté první školní den připraveni s pomocí u přechodů pro chodce. Ve spolupráci s obecní a městskou policií se policisté zaměří na frekventované přechody v okolí škol na Rokycansku a na místa, kde lze očekávat větší hustotu silničního provozu,“ uvedla policejní mluvčí Jana Tomková.
Rodiče prvňáčků by své děti měli připravit na situace, které mohou nastat při cestě do školy a zejména je pak naučit základní pravidla bezpečného chování na silnici.
„Je vhodné několikrát s dítětem trasu do školy projít a vysvětlit kde přecházet a jak najít správné místo pro přecházení. Upozorněte jej na nemožnost výhledu v ostrých zatáčkách, horizontech a na nepřehlednost na křižovatkách. Zvolte co nejbezpečnější trasu vzhledem k silničnímu provozu i bezpečnosti. Naučte dítě přecházet pokud možno na přechodu pro chodce, ale nezapomeňte, že ne každý řidič je schopen na krátkou vzdálenost zastavit a dát přednost,“ uvedla dále Tomková.
Nejen na začátku, ale v průběhu celého školního roku je důležité si tato pravidla neustále připomínat. Následek střetu vozu s chodcem je ve většině případů velice závažný a jediná sekunda může tragicky změnit celý zbytek života.