Ty a další otázky zajímaly návštěvníky letošní akce a příznivce vojenské techniky, pro které je červnová událost na Rokycansku pokaždé malým svátkem.

S Bahny počítáme

Podle aktuálních informací by organizátorům nemělo stát nic v cestě ani v dalších letech. „Vojenský újezd Brdy bude zrušen k 1. lednu 2016. Prostor zůstává v majetku státu, tedy Ministerstva obrany a v hospodaření Vojenských lesů a statků, s. p. (VLS). Cvičiště Zadní Bahna, kde se koná Den pozemního vojska, bude tedy i nadále ve správě VLS s. p., jehož vedení již jednalo se spoluorganizátorem akce Nadací pozemního vojska AČR o možnosti konání dalších ročníků," uvedla za Generální štáb Armády České republiky jeho mluvčí Jolana Fedorková.

Podle ní, se o pokračování návštěvníci bát nemusí. „Dle našich informací se vedení VLS s. p. ve smyslu budoucnosti Bahen vyjádřilo pozitivně. Den pozemního vojska má jejich podporu i z toho důvodu, že samotná akce je velmi úspěšná, vyznačuje se vysokou účastí návštěvníků a zájmem široké veřejnosti. Vedení VLS s. p. nyní společně s Nadací musí dohodnout podmínky organizace dalších ročníků, přičemž komunikace se starosty obcí a dalšími organizacemi je záležitostí dalších jednání organizátorů. Armáda České republiky s účastí na akci i nadále počítá," dodala Fedorková.

1500 aut vs. reklama

Pro je i starosta Strašic Jiří Hahner. „Pro nás je akce samozřejmě přínosem z hlediska celorepublikové prezentace obce. Tedy z tohoto pohledu jednoznačně ano. Na druhou stranu je pro nás i organizačně značně náročná. Musíme najít místo pro patnáct set automobilů. Pokud armáda bude chtít pokračovat, určitě se na akci budeme i nadále podílet a o spolupráci jednat. Přesto asi největší rozhodovací pravomoc budou mít orgány ochrany přírody, vzhledem ke změně újezdu v CHKO," vyjádřil se Hahner.

Přestože Strašice nesou, z hlediska organizace, na svých bedrech největší tíhu, z hlediska katastrálního připadne tato část Dobřívu.

Dobřív je pro

Pozitivně vidí budoucnost akce i starosta zmiňovaného Dobříva Jiří Ondřejíček: „Nevím, ještě, jaké pravomoci vůbec budeme mít, tak je těžké se k tomu vyjadřovat. Ač osobně nejsem příznivcem tohoto typu akcí, své zájemce má a nechtěl bych tedy tuto tradici nějakým způsobem narušovat."