Teď, protože už nemůže kvůli věku dcerky z vícerychlostní rodičovské dovolené vůbec vybírat, spadl její příjem na 3800 korun měsíčně. Hypotéka na dům a zhruba polovina toho, co zatím na rodičovské od státu dostávala, přiměla maminku malé Denisky hledat přivýdělek.

„Na začátku jsem brala čtyři tisíce, pak necelých osm tisíc, teď je to nejnižší a volbu jsem už neměla,“ konstatuje Radka, která se pro prodlouženou rodičovskou rozhodla také kvůli komplikovanému dojíždění do práce a do školky. To nastane, až budou Denisce čtyři roky.

Od ledna přesto Radka každé všední ráno sedá do auta a pak míří ze Svojkovic vlakem za prací do Plzně. „Nemám klasický pracovní poměr, ale dostala jsem nabídku vypomáhat v administrativě. Udělám práci, většinou je na pár hodin, a jedu domů. Dcerku mezitím hlídá maminka. Kdyby nebyla doma, tak nic neseženu. Školka u nás není,“ říká mladá maminka, která si už během rodičovské udělala kurzy práce s počítačem a účetnictví.

„S těmi pro mě teď bylo snažší sehnat práci než když jsem ji hledala těsně po škole,“ tvrdí absolventka maturitního oboru provoz služeb Integrované střední školy živnostenské v Plzni.

Po maturitě byla totiž podle svých slov ráda za práci v rychlém občerstvení. „Pro mě je výhoda, že si přivydělám a že nemusím Denisku hnát do školky už teď. Stejně by nebylo místo,“ myslí si Radka, která na možnosti přivýdělku oceňuje i to, že získá praxi a pracovní zkušenosti a neztratí tak sebevědomí. „Bez babiček ale není na vesnici šance,“ dodává mladá žena.

Podmínkou pro jakýkoli přivýdělek při rodičovské dovolené je totiž zajištění péče o dítě jinou zletilou osobou.