Rybník o rozloze 44 hektarů rybníkáři vypouštěli 25 dnů, než nadešla chvíle mokrých žní. „Hlavní lovenou rybou je kapr,“ sdělil šéf rybníkářů Radek Jandera. Doplnil, že těžší kusy, kolem dvou a půl kila, nechají v sádkách na doplnění zásob pro vánoční trh, zatímco ty o váze do dvou kilogramů jsou určeny na export. Sto metráků už je předešlo z letního odlovu. Z Cekovského se nyní ale stěhovali i candáti, štiky a na čas také parádní sumci. „Tady tomu je asi dvanáct let a váží přes 45 kilogramů. Jsou tu ale ještě dva takoví chlapáci,“ informoval Jandera.

Sedmnáct chlapů, oděných v nepromokavém, expedovalo do sádek náklad rybiny za nákladem. „Jde jim to, panečku. Jsou sehraní. Radost se dívat,“ hodnotil na hrázi Antonín Novák. Z druhé strany, tedy z vody, přihlíželo zvědavě dění i menší hejno labutí, zatímco volavky vyčkávavě pokukovaly zpovzdálí. „Moc se mi ty ryby líbí,“ obdivoval lesknoucí se kapří krasavce Tomáš Zeman. „Mně taky,“ přitakal Jakub Chytrý. „Taťka je tamhle na loďce,“ ukazoval na jednoho z rybníkářů. „Hodně jsem se na výlov těšil, ale teď je mi líto, že ryby loví,“ dodal se zamženýma očima. Dominik Šmerda a Milan Fajer podotkli, že znají rybaření z jiné stránky, díky tátově koníčku.

Ať bylo první den slunečno, či druhý mrholilo, těšili se kolem desáté už ´lovčí´ až je zahřeje dršťkovka a sekaná, které pro ně připravil, a přímo na místě, se chystal servírovat jejich dvorní kuchař Karel Hrbek. „Ta polévka má říz,“ hodnotil Josef Kočí i jiní.

Na hrázi mezi tím zájemci otevírali pytle a tašky, aby si odnesli kapry domů.

Barvitý obrázek posledního výlovu se tedy zájemcům naskytl hned dvakrát. Navíc po odtroubení konce příležitost k bezplatnému brakování ryb uvízlých v bahně tradičně dostali takzvaní čapíci.