Stavba z minulého století už zdaleka neodpovídala potřebám moderního provozu. Nepotkal ji však osud mnohých jiných, přeměněných ve skladiště, dřevovýrobny a podobně. Koncem podzimu už by zase mohla sloužit svému účelu.

Do té doby však přestavba spolyká nejméně patnáct milionů. „Dnes to s dotacemi není snadné, alespoň menší procento z potřebné částky jsme ale získali dotací přes Státní zemědělský intervenční fond," informoval ředitel společnosti Jakub Červenka.

Rekonstrukce je naplánovaná od května do října. Spočívá hlavně ve výměně dojírny, montáži nové střechy, výměně silážního žlabu a opravě hnojné koncovky. Tento týden skončily práce na dojírně a začaly na střeše, dělají se teprve krovy.

Do novotou vonícího příbytku by se před zimou mělo znova nastěhovat tři sta de- set dojnic, typově se jedná o český červenostrakatý skot. Nejde o nová zvířata, a tak by problém s odbytem mléka podle zbirožských hospodářů nastat neměl. „Smlouvu podepsanou máme, ale s pořádnými penězi se do konce roku za mléko počítat nedá," dodal Červenka.