V České republice platí loterijní zákon o provozování tomboly na plesech, zábavách a dalších kulturních akcích. Kromě povolení na patřičném obecním nebo městském úřadě se však odvádějí také daně na finanční úřad. Výnos z tomboly totiž podléhá dani odvodu z loterií se sazbou dvaceti procent.

„V termínu do dvacátého října se podávalo hlášení k odvodu z loterií a podobných her za třetí čtvrtletí. To znamená za akce uskutečněné od prvního července do třicátého září," konstatovala tisková mluvčí Finančního úřadu pro Plzeňský kraj Michaela Hošťálková. Z nadcházejícího období plesů a tanečních zábav s tombolou, konaných od 1. října do 31. prosince, vznikne povinnost podat rovnou přiznání k odvodu z loterií a jiných podobných her (nikoli tedy hlášení) a zároveň odvod zaplatit, a to do 1. března 2016. A malé upozornění pro ty, kdo za rok 2015 podali hlášení k odvodu z loterií a jiných podobných her: „Ve stejném termínu, tedy do prvního března 2016, musí podat přiznání k odvodu z loterií a jiných podobných her," dodala.

„V ´letním´ období jsme obdrželi dvě oznámení o konání soutěže o ceny. Z takových soutěží se žádný odvod neplatí, podléhají pouze oznamovací povinnosti finančnímu úřadu," uzavřela Hošťálková.