VYBRAT REGION
Zavřít mapu

VIDEO: Děvčatům se při zkouškách jídlo i modely dařily

ROKYCANY - Závěrečné ústní, a předtím praktické, zkoušky působily v týdnu těžké chvíle žákům Středního odborného učiliště lesnického a zemědělského v ulici Mládežníků.

14.6.2008
SDÍLEJ:

Praktickou část závěrečných zkoušek skládaly i Lucie Havlíková a Jana Heřmanová ze Středního odborného učiliště zemědělského a lesnického v ulici Mládežníků. Foto: DENÍK/ Daniel Géc

My je sledovali při plnění praktické části zkoušek. Zrovna musela své dovednosti z šití prokázat parta, kam patřila i Lenka Kreuzerová, Beata Unětičová a Andrea Kučerová. Děvčata pracovala rychle, ale nervozita na nich přece jen byla znát. „Trénují na to tři roky, nemělo by to být pro ně těžké,“ uvedla učitelka odborného výcviku Hana Dvořáková.

„Největší obavy mají asi z toho, aby model dobře sedl. Materiály si sice děvčata přinesla, takže věděla, co od nich mohou očekávat. Ale podle toho, co si která vylosovala – jestli sukni, kalhoty, halenku či šaty – si teprve potom vybrala model z časopisu a šít,“ dodala Dvořáková. „Já mám sukni, to je dobré,“ konstatovala spokojeně Beata Unetičová, „možná až na vsazení pásku,“ dodala. „U kalhot také,“ podotkla Andrea Kučerová, „ale já je nechtěla, přála jsem si sukni. „Málo platné, sukně byla favoritem,“ usmívala se Dvořáková. „No, a já si zrovna vylosovala halenku. Ale jde to. Nejtěžší je, co dělám těď, vsazování rukávů,“ mínila Lenka Kreutzerová.

Vedle, ve cvičných kuchyních, spolužačky vařily. Los rozhodl, kdo bude dělat předkrm a moučník a kdo hlavní jídlo a polévku. Martina Budínová připravovala plněná vejce a ořechovou roládu. „U rolády záleží na dobrém ušlehání; jednak žloutků s cukrem a pak bílků s cukrem. Nato se vše musí opatrně smíchat,“ prozradila úskalí. Lucie Havlíková také šlehala, ale základ na falešný humrový salát a hotové už měla míša řezy. Nad přípravou fořtovy směsi s bramboráčky a francouzskou zeleninovou polévkou se trochu zapotila Jana Heřmanová, protože práce bylo až dost, ale zvládla vše ke spokojenosti své i druhých.

Zlata Dubčeková zase vařila pórkovou polévku a zručně chystala ražniči. "To byl dobrý los, ražniči nedá moc práce, jde hlavně o výběr surovin a pro oko konzumenta hezké sladění celku,“ konstatovala. Po dokončení pokrmů už zbývalo jen dokrášlit předem nachystané tabule a očekávat verdikt pozvaných degustátorů a učitelů od borného výcviku.

Autor: Božena Šopejstalová

14.6.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalisté FC nezaváhali ani ve druhém kole krajského přeboru proti Horní Bříze.
5

Seveřané potrápili Rokycany

Ilustrační foto.

Po čtyřhře mužů se v Alejích představí rodinné páry

Nepojízdný kamion odřízl Rokycany

Rokycany – Trpěliví museli být motoristé, kteří projížděli v úterý odpoledne okresním městem. Na kruhovém objezdu u Železné se porouchal kamion. Doprava v centru zkolabovala.

Kracíkovi role učitele nevadí. Mladým pomůžu rád, říká útočník

Plzeň – Vytáhnout nahoru další mladíky. Úkol pro hokejového útočníka Jaroslava Kracíka, který se po návratu ze zahraničí chystá v mateřské Škodě Plzeň už na třetí sezonu.

Z pumpy v Mlečicích zmizel tabák i hotovost za 100 tisíc

Mlečice – Překvapení byli pracovníci čerpací stanice v Mlečicích. Poberta ukradl zboží i peníze.

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení