Na kole, pěšky, autem nebo historickým autobusem směřovaly v sobotu davy návštěvníků do Dobříva. V areálu vodního hamru (vyhlášen Národní kulturní památkou) se uskutečnil už jedenadvacátý ročník akce, vyhrazené především řemeslům, která mají něco společného se železem!

Kolem unikátní památky ze šestnáctého století se tak usadili kováři i podkováři (soutěžili o Dobřívský cvoček), platnéři nebo zbrojíři. Část produkce hned nabídli ke koupi. „Prezentovat se opět přijeli žáci a studenti odborných škol, takže tyhle profese snad nevymizí," konstatovala ředitelka rokycanského Muzea dr. Horáka Miroslava Šandová. Právě tato instituce hamr spravuje a její pracovnice obstaraly role průvodkyň, prodavaček či pokladních.

Mezi účastníky se pyšně pohybovala postava v zeleném kabátku a kloboučku. „Jsem hamernický vodník Pepin," pyšně hlásil maskot celodenní podívané, zaměřené zejména na oprášení minulosti.

Hladoví a žízniví konzumenti vystáli frontu na staročeské pokrmy a improvizované travnaté pódium obsadili hudebníci, šermíři nebo tanečníci rokycanské Rokytky. „Nezapomeňte se ale podívat také na pálení dřevěného uhlí. Má u nás premiéru," upozorňovala na nadšence z Plané na Tachovsku místní patriotka Věra Peterková.