Klub tanečních souborů Rokytka totiž v sobotu navečer v muzeu uspořádal už jedenáctý ročník semináře nazvaného O du- dách a dudácích.

Nejprve o dudácké tradici na Strakonicku a v Pošumaví promluvila Irena Novotná, od- bornice přes etnologii a du- dačka působící od dětství například v Pošumavské dudác- ké muzice ze Strakonic. I zmíněné těleso dramaturg a režisér Zdeněk Vejvoda do pořadu  obsadil. Zahrát a zazpívat byli dále pozvaní dudáci Václav Švík, Richard Vísner, Irena Novotná, Martin Berka, Viktor Jacko, Michal Karpíšek a Marek Hejman. Část z nich coby mistři, další jako jejich nadějní nástupci.

„Pořádáme akci, protože jednak chceme udržet tradice a kromě toho se výborně pobavit,“ uvedla Svatava Váňová. „Za Rokycany jsme vybrali nejmladší – Lidovou muziku Sluníčko,“ představil Vejvoda své svěřence a ti nezklamali. „Je pro nás čest zahrát si s legendami Plzeňského kraje,“ mínil primáš Kuba Frühauf. „Tím, že slyšíme jiné kapely, přiučíme se, jak to dělají jinde,“ podotkla Tina Skočilová. „Vyslechli jsme i zajímavé  zku- šenosti, ze kterým můžeme čerpat,“ dodal Kuba. „Pohled do historie a prezentování různých zvyků stály za to,“ zvažovala  Anička Pražská. „Dozvěděli jsme se také, jak dudácké legendy rostly, co je utvářelo,“ doplnila   Simona Hudecová.