Rokycany Za týden se zájemci o studium na Gymnáziu a Střední odborné škole (SOŠ) Rokycany dozvědí, zda toto zařízení se pro příští léta stane jejich školou.

„Pro přijetí ke studiu na obory SOŠ a čtyřleté gymnázium se zkoušky nedělají. Rozhodující je prospěch z devítiletky,“ sdělila ředitelka Drahomíra Rancová.

Stát se gymnazisty projevila zájem padesátka patnáctiletých chlapců a děvčat. „Ovšem, některá z jejich jmen figurují zároveň i na přihláškách ke studiu na SOŠ. Pojistili si tak školu dvojmo,“ uvedla ředitelka.

Pokud jde o osmileté gymnázium, rokycanské má možnost naplnit třiceti žáky jednu třídu, uchazečů je dva-apadesát. V tomto případě budou rozhodovat výsledky přijímacích zkoušek z českého jazyka a matematiky. Píší je už 23. dubna.

Kvůli zvládání trémy a odstranění obavy z cizího prostředí škola v současnosti pro zájemce pořádá přípravné kurzy. Zároveň při nich naznačí i typy zadání úkolů při testování naostro.

SOŠ bude příští rok otevírat tři studijní obory, ale jen dvě třídy. Znamená to, že obor informační technologie, který by chtělo zvládat 34 dětí, a elektrotechnika, na nějž se jich hlásí 11, budou spojené. O zařazení do třetího z nich, jímž je ekonomické lyceum, usiluje 28 žáků.

Výsledky přijímacího řízení pro čtyřletý obor gymnázia a SOŠ škola podle ředitelky zveřejní 22. dubna.