Dobrovolní hasiči z Rakové oslavili v sobotu 120. výročí založení sboru. Na tento den čekali i se slavnostním otevřením nové zbrojnice, i když se stala součástí sportovního areálu Rakové už v roce 2014.

Stojí prý díky sletu několika událostí. Po vystěhování sportovců do nového areálu začala vznikat místo jejich původních šaten pod obecním úřadem školka. „Při přípravě projektu mateřské školy vyšlo najevo, že nejsou prostory pro školku dostatečné. Proto jsme požádali SDH o uvolnění zdejší hasičárny. Hasiči nám vyšli vstříc a obec přislíbila výstavbu nové zbrojnice,“ popisuje starosta Rakové František Bůcha.

Stará hasičárna prý byla stejně malá a před rekonstrukcí. „Tam se auto nevešlo. Maximálně tak přenosná stříkačka,“ řekl místní hasič Alexandr Versta s tím, že nová zbrojnice se už osvědčila třeba na podzim při drakiádě, kterou sbor pořádal spolu s pionýry. Jinak se tu konal třeba dětský den nebo stavěla májka a s novým zázemím hned vedle tréninkového hřiště jsou hasiči spokojení.
Slavnostní střižení pásky zdaleka nebylo jediným programem sobotních oslav jubilea SDH Raková. Výroční schůze, průvod a položení věnců či sázení tří památných stromů předcházelo okrskové soutěži ve štafetách a požárních otocích.

Letošní výročí vyburcovalo rakovské hasiče k tomu, aby sestavily ženské sportovní družstvo, které tu 10 let nebylo. V sobotu mělo premiéru. „Daly jsme se dohromady před týdnem. Donutili nás k tomu strojníci Ladislav Šlajer a můj manžel Václav Mošna,“ prozradila Klára Mošnová, která měla premiéru na savicích. Košík s ní běžela švagrová Naďa Kartýsková a její sestra Veronika Mošnová se představila na béčkách. Strojnicí týmu je Barbora Šmolíková a k terčům běhají proudařky Jana Petříčková s dcerou Terezou. Na rozdělovači tým doplnila Bára Šmolíková vypůjčená z Nevida.

Do parního vlaku Kafemlejnek nabouralo u Střapole terénní auto.
Do Kafemlejnku naboural u Střapole terénní vůz