„Nemohu nic, co obsahuje pšeničnou, žitnou, ječnou nebo ovesnou mouku. Nahradit je lze kukuřičnou, sojovou, rýžovou nebo amarantovou a čirokovou moukou,“ směje se sympatická Anička nevšedním ingrediencím.
Občanské sdružení Celia Club se má v okresním městě k světu. Při minulé schůzce lákalo na korálky (pro chystanou výstavu v Zeleném domě) a dnes od 16 hodin je tématem vánoční mlsáníčko.
„Máme už upečené některé tradiční lahůdky a zájemcům stačí, pokud se do druhého patra Žďáru dostaví s naladěnými chuťovými pohárky,“ zve představitelka klubu Jana Sovadinová.
Přiznává, že nesnášenlivost lepku se týká dost velkého počtu lidí. Řada z nich všakmusí překonat určitý ostych, aby si o svých problémech dokázali popovídat.
„Naštěstí nacházíme pochopení u některých prodejců. Jmenovat mohu Racio na Masarykově náměstí, smíšený obchod Trhovku nebo řeznictví a uzenářství firmy Markvart v Palackého ulici,“ dodává Sovadinová.