„Důvod je jasný. Reportáž Tv Nova z úterka minulého týdne, kdy byla jmenována jiná rokycanská pizzerie v souvislosti s nahrazováním klasické mozzarely rostlinným sýrem. Jenže já dbám na to, aby právě tahle surovina byla prvotřídní,“ zdůraznila vedoucí Bassana Simona Humlová.

Reportáž o kontrole hygieny jsme si přehráli z archivu komerční stanice. Řadového posluchače mohla zpráva o používání tzv. alternativě sýra skutečně nahlodat.

Jen zasvěcení však vědí, že jde o provozovnu Primato na Malém náměstí nad Paraplíčkem. Potíž tkví v tom, že z krátkého šotu to tak nevyznělo. „Teď si ale lidé myslí, že jde o nás. Obsluhující děvčata musela totiž reagovat na spoustu dotěrných otázek,“ dodala Humlová.

Alternative (nebo také analog) připomíná sýr spíše vzdáleně, ale v pokrmu to tak znatelné není. Při jeho použití místo originálu se na jednom jídle dá výrazně ušetřit. Zaměstnanec Primata, jehož jsme telefonicky kontaktovali, však úmysl odmítá: „Šlo spíše o administrativní nedostatek v dodacím listu.“

Pracovníci hygieny podle televizního šotu zkontrolovali 262 restaurací, specializujících se na pizzu. V sedmačtyřiceti z nich rozdali pokuty. Průměrně pouze po tisíci korunách, což by měl prý být spíše motivační a výchovný moment.