Nové sídliště obce se ocitne vzhůru nohama. Sice řečeno obrazně, ale moc daleko do toho mít nebude. Veřejné prostranství čeká v příštích dnech rozsáhlá rekonstrukce. Podle předpokladů projektanta se její cena přiblíží 38 milionům korun. Za pár dnů, podle nabídky vítězného zhotovitele vzešlého z probíhajícího výběrového řízení, bude zcela jasná.

Chystaná změna se týká celé části Na Okrouhlici. Ve finále zajistí více než 60 parkovacích stání, o něž občané dlouho usilovali. Hlavní ulice sídliště se promění v jednosměrnou, aby se po jedné straně dalo také parkovat. „Když tam teď stálo auto, protijedoucí vozidla se nemohla ani vyhnout. V lokalitě rovněž vznikne celý okruh, kterým bude možné z hlavní silnice jednosměrně projet sídliš- těm a zase se na ni vrátit," objasňoval starosta Lukáš Fišer.

Dojde i k další dopravní změně některé ulice tam, co nevedou chodníky a kde je tedy na komunikaci smíšený pohyb chodců i dopravních prostředků získají statut obytné zóny. To znamená, že nejvyšší povolená rychlost tam bude 20 km/hod. Jinde zůstane v platnosti všeobecně v obci nařízená padesátka.

„Projektovou dokumentaci jsme připravovali dva roky a občané ji měli možnost připomínkovat. Je třeba říci, že toho náležitě využívali, dost se na základě jejich přání upravovala," uvedl starosta Fišer. Lidé byli třeba za zvýšením počtu parkovacích míst a proti tomu, aby se místy rušily chodníky. „O tomto opatření se někde uvažovalo kvůli záměru snížení rychlos-ti v lokalitě na 20 kilometrů v hodině. Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích a dopravních norem je takové opatření možné jen tam, kde chodníky nejsou. Místní si tedy museli vybrat mezi nimi a dvacetikilometrovou rychlostí," objasňoval Fišer.

Souběžně a chystanými změnami se změní i veřejné osvětlení. Nově bude lokalitu Na Okrouhlici ozařovat asi padesátka výkonnějších, ale přitom úsporných, svítidel. Obec se zaměří také na obno-vu zeleně. Kromě travnatých ploch projekt počítá i s vysazením dvacítky stromů.